Return to search

Den nya Måltidens hus : En fallstudie av en organisationsförändring / The new Måltidens hus : A case study of an organizational change

Växjö kommun genomförde under 2015 stora organisationsförändringar för de kostproducerande och måltidsdistribuerande enheterna för förskolor, skolor och äldreomsorg inom kommunen. Organisationsförändringarna innebar i huvudsak att tre olika måltidsområden slogs samman under en gemensam måltidsorganisation och samlades under en och samma gemensamma ledningsstruktur. Detta skedde efter politiska beslut där ambitionerna var att effektivisera och kostnadsreducera verksamheterna. Tidigare genomförda undersökningar visar att en stigande sjukfrånvaro bland personalen i dessa enheter har uppmärksammats. Syftet med denna studie är att undersöka hur organisationsförändringar kan påverka trivsel och psykosocial hälsa på en arbetsplats. Målet är att beskriva och undersöka hur organisationsförändringen gått till för att skapa förståelse för utfall av en organisationsförändring. Genom att utföra en kvalitativ studie som baseras på ett antal intervjuer med personer i olika befattningar inom organisationen kan vi skapa förståelse för hur förändringsarbetet av det studerade fallet har påverkat trivseln på arbetsplatsen och hälsostatusen gällande den psykosociala arbetsmiljön. Slutsatserna dras genom att granska dokument och handlingar kopplade till organisationsförändringarna och intervjupersoners egna upplevelser av organisationsförändringen. Slutsatserna dras samtidigt genom att analysera resultaten av insamlad data i ljuset av en teoretisk normativ handlingsteori. Med utgångspunkt i vår tolkning blir slutsatserna att bristfälligt informationsarbete och frekventa förändringar i ledarskapsstrukturerna bidrar till en sämre psykosocial arbetsmiljöstatus och en ökad ovilja till organisationsförändringar bland personalen i allmänhet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-78300
Date January 2018
CreatorsOlsson, Karin, Karlsson, Morgan
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för samhällsstudier (SS), Linnéuniversitetet, Institutionen för samhällsstudier (SS)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds