Return to search

Som alla andra : Delaktighet och identitetsutveckling hos elever i gymnasiesärskolan. / Like everyone else : Participation and identity development among pupils with intellectual disabilities in special schools.

Särskolan är idag en skolform för elever med intellektuell funktionsnedsättning. Syftet med denna studie är att få ökad kunskap om och fördjupad förståelse för hur tillhörighet till särskolan kan upplevas och påverka identitetsutveckling hos elever med lindrig utvecklingsstörning. Studien är kvalitativ med hermeneutisk ansats och bygger på semi-strukturerade intervjuer med elever i gymnasiesärskolan. I studien framkommer att eleverna i gymnasiesärskolan upplever tillhörigheten tudelat. Samtidigt som särskolan upplevs som en trivsam och trygg miljö, positiv för social delaktighet och kunskapsmässig utveckling upplever de en skam och sorg över tillhörigheten som de därmed försöker att hemlighålla. Det framkommer även att tillhörigheten till särskolan kan påverka identitetsutvecklingen både positivt och negativt. Då den genom att vara anpassad efter elevens förutsättningar kan bidra till en positiv självbild kan den också bidra till identitetsförvirring då eleven för omgivningen hemlighåller tillhörigheten och därmed inte fullt ut kan ta till sig identiteten som elev i särskolan.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:liu-108030
Date January 2014
CreatorsJohansson, Jill
PublisherLinköpings universitet, Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet, Filosofiska fakulteten
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds