Return to search

Upplevelser som kan påverka livskvaliteten hos patienter efter en stroke : En litteraturstudie / Experiences that may affect quality of life for stroke patients : A litterature study

Introduktion: I världen drabbas omkring 15 miljoner människor av en stroke varje år. En stroke kan ge individen som drabbats kvarstående funktionsnedsättningar. De som drabbats av en stroke upplever att det sker en livsstilsförändring och det blir en daglig kamp för att kunna återgå till sitt normala. Syfte: Litteraturstudiens syfte var att belysa upplevelser som kan påverka livskvaliteten hos patienter efter en stroke. Metod: Metoden som användes var en litteraturstudie. I databaserna Cinahl och PubMed identifierades tio vetenskapliga artiklar som genomgick en kvalitetsgranskning och utgjorde litteraturstudiens resultat. Resultat: Resultatet innefattar sex kategorier som beskriver upplevelser av känsla av beroende, social isolering, fatigue/trötthet, förändrad syn på sin identitet och roll, förändrad sinnesstämning och en ny inställning till livet. Dessa upplevelser kan påverka på livskvaliteten på ett eller annat sätt. Slutsats: De flesta upplevelser patienter hade efter en stroke hade en negativ påverkan på livskvaliteten, dock när patienter upplevde att de accepterade sin nya situation eller klarade av att omprioritera i livet uppgavs en förbättrad livskvalitet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-30220
Date January 2013
CreatorsBrunzell, Sara, Essler-Engdahl, Nicole
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0026 seconds