Return to search

Upplevelser av fysisk aktivitet hos vuxna personer som lider av depressiva symtom eller depression : - En litteraturstudie

Bakgrund: Depression är en ledande orsak till ohälsa världen över och depressiva symtom är idag vanligt förekommande hos normalbefolkningen. Fysisk aktivitet har visat sig ha god effekt på att minska depressiva symtom och rekommenderas som alternativ eller kompletterande behandlingsmetod. Syfte: Syftet med denna studie är att belysa upplevelser av fysisk aktivitet hos personer som lider av depression eller depressiva symtom. Metod: Resultat från sju artiklar sammanfattades i denna litteraturstudie med hjälp av en integrerad analys. Vald teoretisk referensram är begreppet livskraft. Resultat: Två huvudkategorier identifierades under analysen, positiva upplevelser och negativa upplevelser. Utifrån dessa två huvudkategorier uppstod tre respektive två underkategorier. Resultatet visade att personer som lider av depression eller depressiva symtom till stor del hade positiva erfarenheter av fysisk aktivitet. Negativa erfarenheter förekom också, men inte i lika stor utsträckning som de positiva erfarenheterna. Slutsats: Slutsatsen visar att upplevelserna av fysisk aktivitet hos personer som drabbats av depression eller depressiva symtom var övervägande positiva. Däremot visade resultatet också att all typ av fysisk aktivitet inte passar alla människor. Det är därför viktigt att de professioner som möter denna patientgrupp bär med sig kunskapen om att enskilda patienter kan påverkas olika av fysisk aktivitet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-84498
Date January 2019
CreatorsFranksson, Nina, Forsling, Rebecca
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0017 seconds