Return to search

Ar darbuotojo amžius yra teisėta darbo santykių sukūrimo apribojimų ir darbo santykių nutraukimo priežastis? / Whether age is a legitimate cause to refuse to enter into or terminate labor relationship?

Diskriminacija dėl amžiaus yra viena iš opiausių diskriminacijos rūšių plačiai paplitusi darbo teisiniuose santykiuose. Nepaisant to, ši problema yra mažai išnagrinėta teisinėje literatūroje, o teismų išaiškinimų beveik nėra. Lietuvoje tik 2005 metais įsigaliojo specialusis Lygių galimybių įstatymas, skirtas užtikrinti darbuotojų lygias galimybes darbo sferoje nepaisant jų amžiaus, tačiau nuostatos yra gan abstrakčios ir neišbaigtos. Be to, ir pati visuomenė pasyviai reaguoja į diskriminaciją dėl amžiaus darbo sferoje ir dažnai netgi ją nuolankiai pateisina. Dėl to diskriminacija dėl amžiaus ir toliau egzistuoja faktiškai, sąlygodama darbo teisinių santykių dalyvių nelygias galimybes bei neigiamas ekonomines, socialines ir psichologines pasėkmes diskriminuojamų asmenų ir netgi valstybės atžvilgiu.
Šis darbas išskiria dvi pagrindines neteisėtos diskriminacijos dėl amžiaus formas: tiesioginę ir netiesioginę. Tiesioginė diskriminacija suvokiama kaip sąmoningas skirtingų įdarbinimo arba atleidimo iš darbo sąlygų sudarymas darbuotojams dėl jų amžiaus. Tai suponuoja draudimą darbdaviams darbo skelbimuose nurodyti pageidaujamo pretendentų amžiaus ribas, dėl ko skirtingo amžiaus asmenys yra iš anksto diskvalifikuojami dėl savo asmeninių, o ne dalykinių savybių. Tiesioginė diskriminacija apima ir tokius atvejus, kai darbdavys savo sprendimą atsisakyti sukurti darbo teisinius santykius arba juos nutraukti su tam tikro amžiaus darbuotojais grindžia ne objektyviomis... [toliau žr. visą tekstą] / Labor relationship is based on the principle of equality that outlaws the discimination of labour law subjects on the ground of their age in any stage of employment, including recruitment and dismissal, which are the focal stages of this paper. Despite this formal declaration of equality, factual instances of age discrimination are widespread and have a tendency to grow, as a result of which the constitutional right to work is violated and human dignity is injured.
Considering this, the European Council promulgated Directive 2000/78/EB to tackle the issue of age discrimination in employment and occupation particularly. Being responsible for the implementation of the Directive, the Republic of Lithuania issued a special Equal Opportunities Law, which came into effect as of 1 January 2005. In spite of the legal basis, there is almost no case law on age discrimination and only a few scholarly researches have been done in this field, therefore the problem of age discrimination remains poorly explored and existing in practice.
In general, national laws protect employees/public officials against direct and indirect age discrimination upon recruitment and dismissal. Direct discrimination refers to the situation where an employee/public official is not employed or is dismissed only because of his/her age. It covers not only employer’s expressive indication of a preferable age for work (esp. typical to job offers) but also the reliance on factors directly linked to age... [to full text]

Identiferoai:union.ndltd.org:LABT_ETD/oai:elaba.lt:LT-eLABa-0001:E.02~2008~D_20080807_135614-19377
Date07 August 2008
CreatorsJazdauskaitė, Jovita
ContributorsBerkmanas, Tomas, Vytautas Magnus University
PublisherLithuanian Academic Libraries Network (LABT), Vytautas Magnus University
Source SetsLithuanian ETD submission system
LanguageLithuanian
Detected LanguageUnknown
TypeMaster thesis
Formatapplication/pdf
Sourcehttp://vddb.library.lt/obj/LT-eLABa-0001:E.02~2008~D_20080807_135614-19377
RightsUnrestricted

Page generated in 0.0024 seconds