Return to search

Análisis del proceso de construcción-deconstrucción de la catedral de Tortosa..

La Catedral de Santa Maria de Tortosa (1345-1757) és un dels edificis gòtics més importants de Catalunya. La seva construcció va suposar la substitució progressiva de la seu romànica preexistent, en un procés de construcció-deconstrucció en que tots dos edificis van coexistir fins a principis del segle XVIII. L'objectiu principal d'aquesta tesi és analitzar el procés de construcció de la catedral de Tortosa a través de tècniques actuals, les quals permetran ampliar el coneixement existent més enllà de la historiografia tradicional.
Així, s'estableix una metodologia que implicarà, en primer lloc, generar una nova base topogràfica utilitzant tècniques de captura massiva de dades. Complementàriament, també es realitza una campanya de prospecció geofísica del subsòl. En segon lloc, s'estableix una hipòtesi volumètrica de l'encaix entre els dos edificis al llarg de tot el procés, i podent identificar els matisos de l'execució i les fases de major complexitat. Finalment, s'analitzen les condicions d'equilibri de l'absis durant el procés de construcció, i identificant els moments constructius en els quals l'estabilitat de l'estructura estava compromesa i era necessari disposar d'algun sistema auxiliar per compensar les empentes de les voltes, garantint l'estabilitat.
Per tant, la investigació ha permès establir un nou marc de referència sobre el procés de construcció de la catedral gòtica de Tortosa. A més, el càlcul realitzat també permet entendre millor el comportament estructural de l'absis, establint així una referència per al seu manteniment i conservació. Finalment, la nova base topogràfica obtinguda també possibilitarà el control de deformacions, alhora que obre la porta a futures investigacions per aprofundir en altres aspectes sobre la catedral. / La Catedral de Santa María de Tortosa (1345-1757) es uno de los edificios góticos más importantes de Cataluña. Su construcción supuso la substitución progresiva de la sede románica preexistente, en un proceso de construcción-deconstrucción en que ambos edificios coexistieron hasta principios del siglo XVIII. El objetivo principal de esta tesis es analizar el proceso de construcción de la catedral de Tortosa a través de técnicas actuales, las cuales permitirán ampliar el conocimiento existente más allá de la historiografía tradicional.
Así, se establece una metodología que implicará, en primer lugar, generar una nueva base topográfica utilizando técnicas de captura masiva de datos. Complementariamente, también se realiza una campaña de prospección geofísica del subsuelo. En segundo lugar, se establece una hipótesis volumétrica del encaje entre los dos edificios a lo largo de todo el proceso, pudiendo identificar los matices de la ejecución y las fases de mayor complejidad. Finalmente, se analizan las condiciones de equilibrio del ábside durante el proceso de construcción, pudiendo identificar los momentos constructivos en los que la estabilidad de la estructura estaba comprometida y era necesario disponer de algún sistema auxiliar de contrarresto para compensar los empujes de las bóvedas, garantizando la estabilidad.
Por tanto, la investigación ha permitido establecer un nuevo marco de referencia sobre el proceso de construcción de la catedral gótica de Tortosa. A demás, el cálculo realizado también permite entender mejor el comportamiento estructural del ábside, estableciendo así una referencia para su mantenimiento y conservación. Finalmente, la nueva base topográfica obtenida también posibilitará el control de deformaciones, a la vez que abre la puerta a futuras investigaciones para profundizar en otros aspectos sobre la catedral. / The Cathedral of Santa Maria of Tortosa (1345-1757) is one of the most important Gothic buildings in Catalonia. Its construction involved the progressive replacement of the existing Romanesque Cathedral in a process of construction-deconstruction. Both buildings coexisted until the early eighteenth century. The main objective of this thesis is to analyze the process of construction of the Cathedral of Tortosa by means of current techniques, which will expand the existing knowledge beyond traditional historiography.
Thus, it is set a methodology that will involve, on first place, the performance of a new topographic survey using techniques of massive data capture. In addition, a campaign of geophysical prospecting of the subsoil is also performed. On second place, a volumetric hypothesis of the two buildings is established through the entire process of construction. It enables to identify the nuances of the process and the most complex phases. Finally, the equilibrium conditions of the apse are analyzed during the construction process of the building. It is possible to identify the phases when the stability of the structure was compromised and needed some temporary system of buttressing to compensate the thrusts of the vaults to guaranty the stability.
Therefore, the research has established a new framework on the process of construction of the Gothic Cathedral of Tortosa. Moreover, the calculation also enhances the understanding of the structural behavior of the apse, establishing a reference for its maintenance. Finally, the new topographic base also enables the control of deformations, while opens the door to further research about other aspects of the Cathedral.

Identiferoai:union.ndltd.org:TDX_URV/oai:www.tdx.cat:10803/351952
Date10 September 2015
CreatorsCosta Jover, Agustí
ContributorsLluis i Ginovart, Josep, Fortuny Anguera, Gerard, Universitat Rovira i Virgili. Unitat Predepartamental d'Arquitectura
PublisherUniversitat Rovira i Virgili
Source SetsUniversitat Rovira i Virgili
LanguageSpanish
Detected LanguageSpanish
Typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Format284 p., application/pdf
SourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
RightsADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs., info:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds