Return to search

Äldre människor som utvecklar en önskan att dö : en litteraturstudie / Older people who develop a wish to die : a literature study

Introduktion: Definitionen av begreppet äldre människa är att en människa är 65 år och uppåt. Under de närmaste 30 åren kommer antalet människor i åldersgruppen 60+ att fördubblas och i åldersgruppen 80+ att tredubblas i världen. Med ökad ålder tillkommer mer sjukdomar och funktionsförluster vilket medför att äldre människor kan få en minskad autonomi. Forskning tyder på att önskan att dö och dödstankar förekommer frekvent hos äldre människor. Syftet med litteraturstudien var att belysa vad som påverkar att äldre människor utvecklar en önskan att dö. Metoden som tillämpades var en litteraturstudie enligt Polit och Beck nio-stegsmodell med datainsamling genom databaserna CINAHL och Psycinfo. De insamlade artiklarna kvalitetgranskades enligt Polit och Beck granskningsmallar för kvantitativa respektive kvalitativa studier. Det resulterade i tio artiklar som bearbetades till olika kategorier. Resultatet redovisades med tre olika kategorier: Fysisk ohälsa, psykisk ohälsa och förluster. Slutsatsen var att äldre människor som utvecklar en önskan att dö är ett komplext fenomen där det inte enbart finns en bakomliggande orsak.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-70448
Date January 2018
CreatorsCarlsson, Sophia, Carlsson, Emelie
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0019 seconds