Return to search

Varför talar vi illa om våra chefer? : Traditionens uppkomst och fortlevnad i moderna organisationer. / Why do we speak ill of our managers? : The emergence and continuity of this tradition in modern organizations.

Denna studie undersöker var traditionen att tala illa om chefer har kommit ifrån, varför den är så starkt rotad i vår företagskultur samt om den fortfarande är relevant i dagsläget men kanske framförallt också ifrågasätta varför den har en sådan legitimitet än idag. Bakgrunden till detta undersökningsområde är att vi tidigare gjort en fallstudie där vi undersökte hur detta fenomen yttrar sig i dagsläget och vilka konsekvenser det innebär.Dessa frågeställningar faller inom begreppet organisationsbeteende vilket kortfattat innebär alla handlingar som individer gör inom organisationer eller företag.Studien baseras på två intervjuer i kombination med en litteraturstudie som främst fokuseras på hur problematiken uppstod under ett tidigare skede av den industriella utvecklingen i Sverige. Studien är av kvalitativ karaktär med en abduktiv ansats.Vi har fokuserat på tolkning snarare än analys då vi ansåg att detta lämpade sig bäst för studien och har använt Barbara Czarniawskas teori om kritisk läsning samt Richard Rortys tankar om ironi för att göra denna tolkning av det insamlade materialet.Vår tolkning av materialet visar att problematiken i sin moderna form uppstår i samband med uppkomsten av den moderna industrin där arbetare jobbar reglerat i fabriker under ledning av chefer och förmän. De hårda vilkoren och dåliga tryggheten under denna period ger upphov till att fackföreningar bildas som med tiden kommer att spela en central roll i den svenska arbetarrörelsen. Denna rörelse verkar bidra till att traditionen förs vidare och får fäste i den svenska företagskulturen.Vi tolkar det som att beteendet att tala illa om chefer fortfarande är lika relevant idag som när det uppstod. Det faktum att arbetare än idag använder sig av ursäkter för att rättfärdiga beteendet att tala illa om sina chefer antyder att någonstans finns ett behov av att kunna uttrycka missnöje.Vi vill med denna text ifrågasätta antagandet att detta fenomen alltid kommer existera. Enligt vår mening är detta baserat på antagandet att företag alltid kommer ha en hierarkisk struktur. Vi anser att det inte finns något som säger att det måste se ut just så här.Vår förhoppning är att denna uppsats kan få folk att tänka om och börja ifrågasätta sina förutfattade meningar om hur företag bör drivas.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hb-19488
Date January 2009
CreatorsHallin, Sebastian, Wernlund, Lars
PublisherHögskolan i Borås, Institutionen Handels- och IT-högskolan, Högskolan i Borås, Institutionen Handels- och IT-högskolan, University of Borås/School of Business and Informatics
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationMagisteruppsats, ; 2009MF28

Page generated in 0.0029 seconds