Return to search

Kvinnors upplevelse och erfarenheter av att få en bröstcancerdiagnos : En litteraturstudie / Womens experience of getting a breastcancerdiagnosis : A literature review

Bakgrund: Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. 7800 nya fall diagnostiserades och 400 kvinnor dog med bröstcancer som underliggande orsak i Sverige år 2018. Genomsnittsåldern för de som insjuknar i bröstcancer i Sverige är 60 år och antalet fall har fördubblats sedan 1960. Att kvinnor idag föder barn senare i livet, ammar kortare tid och använder p-piller i högre utsträckning är de faktorer som främst lett till ökningen. Bröstcancer upptäcks ofta tidigt eftersom mammografi används som screening och därför är femårsöverlevnaden 90 procent. Syfte: Syftet med arbetet är att belysa kvinnors upplevelse av att få diagnosen bröstcancer utifrån patientens synvinkel för att kunna ge en ökad kunskap och erfarenhet till sjuksköterskor. Fribergs (2012) innehållsanalys användes som analysmetod.Metod: Arbetet har baserats på 10 vetenskapliga empiriska studier med kvalitativ studiedesign. De databaser som användes till sökning av artiklarna varPubmed och Cinahl. Vid kvalitetsgranskning av artiklarna användes SBUs kvalitetsbedömningsmall. Resultat: Sex stycken huvudteman med nio tillhörande underteman presenterades; Tankar ombröstcancer, Cancer ett hot mot livet, Att hålla det för sig själv, Stödets innebörd, Strategierför att behärska livet, Brister i hälso- och sjukvården. Konklusion: Att få enbröstcancerdiagnos är något som rör upp många känslor och hanteringen av diagnosen serolika ut för kvinnor och alla har ett individuellt behov. Bröstcancer väckte både tankar omdöden men även en ny uppskattning för livet. Stöd är genomgående något som hade enväldigt stor betydelse för kvinnan både från kvinnans anhöriga och stödet frånsjuksköterskan.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mau-37721
Date January 2020
CreatorsBjörklund, Caroline, Schöld Abrahamsson, Moa
PublisherMalmö universitet, Malmö högskola, Institutionen för vårdvetenskap (VV), Malmö universitet, Malmö högskola, Institutionen för vårdvetenskap (VV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0017 seconds