Return to search

Patienters erfarenheter av egenvård efter stroke : En litteraturstudie / Patients experiences of self-care following stroke : A literature review

Introduktion/Bakgrund: Stroke är den näst vanligaste dödsorsaken och tredje största orsaken till funktionshinder i världen och i Sverige insjuknar över 25 000 människor varje år. Egenvård en vanlig företeelse i återhämtningen efter stroke och det är sjuksköterskans roll att ge patienten de verktyg som behövs för att egenvården ska kunna utföras på ett patientsäkert och personcentrerat sätt. Egenvård är att hantera sjukdom och bibehålla hälsa och inkluderar hygien, kost, livsstil, miljö- och socioekonomiska faktorer samt läkemedelshantering och grundar sig i autonomi och personligt ansvar. Syfte: Belysa patienters erfarenheter av att hantera egenvård efter att ha genomgått stroke. Metod: Denna litteraturstudie har ett deduktivt förhållningssätt med patientperspektiv och är utformad utifrån Polit & Beck’s nio-stegsmodell. Inklusionskriterier var studier gjorda på patienter som haft en stroke, var över 18 år och utförde egenvård. Resultatet baseras på tio artiklar som söktes fram i databaserna Cinahl, PubMed och PsycInfo. Resultat: Resultatet presenteras i kategorier som utgår från Orems egenvårdsteori: Tillhandahålla en utvecklande miljö, Stöd och vägledning och Undervisning. Slutsats: Litteraturstudien belyser patienters erfarenheter av att hantera egenvård efter stroke. Resultaten visar vikten av personcentrerad information, stöd från närstående och vårdpersonal och att ha positiva karaktärsdrag för att hantera egenvård.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-83758
Date January 2021
CreatorsJonsson, Jenny, Uttman, Jonna
PublisherKarlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013), Karlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds