Return to search

Framtida samhällen presenterade i bild : Hur upplevs illustrationer som representerar olika framtida samhällen i förhållande till miljö och klimat? / Future societies represented as images : How are illustrations that represent futuristic societies perceived in relation to the environment and the climate?

Denna studie ämnar att ta reda på hur illustrationer av olika framtida samhällen upplevs i förhållande till miljö och klimat. Efterforskning gjordes om utopianism, science fiction, ekologi och motivation för att sedan skapa en artefakt utifrån den insamlade kunskapen. Tre samhällen illustrerades, ett elfritt samhälle och två identifierade utopier, den gröna utopin och SF-utopin. Varje samhälle representerades i form av tre illustrationer vardera, vilka alla bilder hade samma komposition för de olika samhällena. Artefakten användes i mailintervjuer där deltagarna fick se på illustrationerna för ett samhälle i taget och sedan svara på följdfrågor. Den insamlade datan visar på att samhällena upplevs utifrån deltagarnas egna värderingar, och att total bekvämlighet inte nödvändigtvis värderas högre än jordens välmående.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:his-18596
Date January 2020
CreatorsÅslund, Emelie, Holmgård, Saga
PublisherHögskolan i Skövde, Institutionen för informationsteknologi, Högskolan i Skövde, Institutionen för informationsteknologi
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0015 seconds