Return to search

Πρόγραμμα ομαδικής συμβουλευτικής παρέμβασης για την διερεύνηση / μείωση της αναβλητικότητας σε φοιτητές πανεπιστημίου

Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι διπλός. Πρώτον, επιδιώκει την δημιουργία ενός προγράμματος ομαδικής συμβουλευτικής παρέμβασης με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της αναβλητικότητας των φοιτητών και την αναζήτηση πρακτικών λύσεων σχετικά με την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων. Αποτελεί μια πρωτότυπη ερευνητική προσπάθεια, τουλάχιστον στην εγχώρια ερευνητική δραστηριότητα, καθώς έρχεται να καλύψει ένα κενό, αυτό της ομαδικής συμβουλευτικής παρέμβασης.
Ο δεύτερος στόχος της εργασίας μας, αφορά την προσπάθεια αξιολόγησης του προγράμματος και της αποτελεσματικότητας του ως προς την αντιμετώπιση και την μείωση της αναβλητικότητας. Δεν σταθήκαμε, λοιπόν, μόνο στην κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της αναβλητικότητας, αλλά προχωρήσαμε στην υλοποίηση του θέτοντάς το εν συνεχεία σε πειραματικό έλεγχο με βάση συγκεκριμένες υποθέσεις. Ως εκ τούτου, γίνεται φανερό ότι η φύση του φαινομένου που επιζητούμε να μελετήσουμε καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση μιας πειραματικής μεθοδολογίας και στρατηγικής.
Το δείγμα της παρούσας έρευνας αποτέλεσαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα διερεύνησης/μείωσης της αναβλητικότητας συνολικά ανέρχεται σε 40 υποκείμενα. Είκοσι (20) άτομα, εκ των οποίων 8 άνδρες και 12 γυναίκες, αποτέλεσαν την ομάδα παρέμβασης, έχοντας μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη. Τα υπόλοιπα 20 άτομα (10 άνδρες και 10 γυναίκες) απάρτισαν την ομάδα ελέγχου της έρευνας, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Τα μέλη της ομάδας παρέμβασης συμμετείχαν σε έξι συνεδρίες του προγράμματος, καθεμία εκ των οποίων εστίαζε σε συγκεκριμένες θεματικές. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα ερωτηματολόγια και κλίμακες αξιολόγησης. Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την κύρια αρχική μας πρόβλεψη, ότι μετά την παρακολούθηση της ομαδικής συμβουλευτικής παρέμβασης, οι φοιτητές θα ανέφεραν μείωση της τάσης τους για αναβλητική συμπεριφορά στα ακαδημαϊκά καθήκοντα, στατιστικά σημαντική εν συγκρίσει με τους φοιτητές της ομάδας ελέγχου. Δεν επιβεβαιωθήκαμε ωστόσο ως προς το μέγεθος της διαφοροποίησης του χαρακτηριολογικού άγχους και της αυτοεκτίμησης μεταξύ των ομάδων παρέμβασης και ελέγχου.
Λέξεις – κλειδιά: συμβουλευτική, αναβλητικότητα, ακαδημαϊκή αναβλητικότητα, ομαδική συμβουλευτική παρέμβαση, άγχος, αυτοεκτίμηση / -

Identiferoai:union.ndltd.org:upatras.gr/oai:nemertes:10889/5531
Date01 October 2012
CreatorsΠιστεύος, Σπύρος
ContributorsΒασιλόπουλος, Στέφανος, Pistevos, Spyros, Κρίβας, Σπυρίδων, Καμαριανός, Ιωάννης
Source SetsUniversity of Patras
Languagegr
Detected LanguageGreek
TypeThesis
Rights0
RelationΗ ΒΚΠ διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή στο βιβλιοστάσιο διδακτορικών διατριβών που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της.

Page generated in 0.0019 seconds