Return to search

Motivation, relation och hälsopåverkan : En kvalitativ studie som beskrivs utifrån professionellas synsätt i arbetet med barn och ungdomar som upplevt trauma. / Motivation, relation and health impact : A qualitative study that is described by the professionals approach in the work with children and youth who has experienced trauma.

Studien syftar till att belysamotivation och relationsskapandei arbetet med barn och ungdomar som upplevt trauma, samt hur arbetet kan påverka professionellas hälsa. Den metodologiska utgångspunkten som används är en hermeneutisk-fenomenologisk kvalitativ ansats med semistrukturerade intervjuer. Resultatet undersöktes tillsammans med motivation, där vi utgick utifrån teoretikerna Karlsson, Maslow och Locke, även Lazarus och Folkmanscopingstrategier användes. En av flera slutsatser som framkom i studien är vikten av bland annat relationsskapandet. För att kunna genomföra en god behandling och kunna hjälpa klienten på bästa sätt krävs det en bra relation mellan den professionella och klienten. För kunna skapa relationer krävs det ömsesidig respekt och tillit.  Ytterligare en slutsats som har gjorts är kopplat till de professionellas hälsa, där det visar sig ha en påverkan av arbetet med barn och ungdomar som upplevt trauma. Påverkningen kan ske på olika sätt men resultatet påvisar vissa likheter i de professionellas hälsopåverkan, trots varierande yrkeskategorier. Ytterligare en slutsats som framkom är vikten av att som professionell ta hand om sig själv, och även handledningens betydelse framkom.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-82333
Date January 2019
CreatorsHögqvist, Frida, Lönnberg, Ängla, Jönsson, Victoria
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik och lärande (PEL), Linnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik och lärande (PEL), Linnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik och lärande (PEL)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0032 seconds