La Tesi titulada "Navegant per la web d'una aranya. Desenvolupament un programa d'ajuda com a conseqüència d'un accident laboral en la Indústria Tèxtil Bengalí "(d'ara endavant la Tesi) resumeix l'experiència desenvolupada per l'autor en la gestió d'una intervenció de naturalesa multistakeholder i relacional per constituir l'anomenat Spectrum Voluntary Relief Scheme, dissenyat per pal•liar els danys personals dels treballadors ferits i de les famílies dels treballadors morts com a conseqüència del col•lapse de la fàbrica Spectrum (Savar, Bangladesh 2005).
La primera innovació que ofereix la Tesi és el concepte de spider web: Una idea utilitzada per l'autor per capturar les causes últimes que van originar la crisi derivada del col•lapse de l'esmentada fàbrica. En altres paraules, una spider web que, a diferència de les altres teixides per aranyes, era difusa i teixida de manera opaca per xarxes de desconfiança mútua entre els stakeholders locals i internacionals presents a l’entorn de l'accident.
Una desconfiança mútua que va resultar de la combinació dels següents factors: (i) l'inadequat compliment de la legislació bengalí, (ii) escassos recursos públics per a la seva implementació i (iii) un escàs exercici dels compromisos voluntàriament assumits pels International Buyers, després de l'aprovació dels seus respectius Codis de Conducta de Fabricants i Tallers Externs.
La segona innovació es troba en el seu marc teòric que, articulat a partir d'un concepte ampli de Capital Social de naturalesa relacional i fruit de l'adaptació de teories del Management, va ser clau per guiar la intervenció del Spectrum Voluntary Relief Scheme en aquest complex escenari.
La tercera innovació es troba en el procediment per a la construcció d'eines (per exemple Fact Finding Mission, el barem i el model actuarial per calcular compensacions per a treballadors ferits i familiars dels morts com a resultat de l'accident) que de forma simultània permetessin (i) resoldre la crisi derivada del col•lapse de la fàbrica i (ii) fomentar la Confiança, l'Associacionisme i el Cooperativisme entre els stakeholders involucrats en l'accident.
Addicionalment, la Tesi ofereix tres innovacions: (i) una segona spider web, més obscura, difusa i opaca que, present en la realitat quotidiana comunitària, social, religiosa i familiar dels beneficiaris del Spectrum Voluntary Relief Écheme, era directament responsable dels processos d'exclusió d'aquells col•lectius més vulnerables, (ii) la seva conceptualització a través de les següents quatre Ps: (P1) Principis Polítics i Constitucionals, (P2), Patriarcat, (P3) Per i (P4) purdah i, finalment, (iii) un procediment dissenyat per mesurar l'impacte de les mencionades quatre Ps en la vida de les vídues de Spectrum.
A més, la Tesi identifica una tercera spider web que, essent concèntrica amb les dues anteriors i present en les realitats de les fàbriques, comunitats i famílies dels beneficiaris de Spectrum va ser teixida per un sistema judicial incapaç de protegir els Drets de la Dona i portà com a conseqüència directa un sistema legal incapaç de protegir el lliure gaudi de les compensacions de les Vídues de Spectrum en un país amb una de les majors taxes de Violència contra la Dona en el món.
Finalment, el nou marc relacional proposat per la Tesi i dissenyat per resoldre crisis futures derivades d'accidents laborals en LDC mitjançant processos d'acumulació de confiança i capital social conclou amb un immediat resultat pràctic: la creació de la Bangladesh Welfare Act (2006). / La Tesis titulada “Navegando en la web de una araña. Desarrollando un programa de ayuda como consecuencia de un accidente laboral en la Industria Textil Bengalí” (en adelante la Tesis) resume la experiencia desarrollada por el autor en la gestión de una intervención de naturaleza multistakeholder y relacional para constituir el denominado Spectrum Voluntary Relief Scheme, diseñado para paliar los daños personales de los trabajadores heridos y las familias de aquellos otros fallecidos como consecuencia del colapso de la fábrica Spectrum (Savar, Bangladesh 2005).
La primera innovación que ofrece la Tesis es el concepto de spider web: Una idea utilizada por el autor para capturar las causas últimas que originaron la crisis derivada del colapso de la mencionada fábrica. En otras palabras, una spider web que, a diferencia de las otras tejidas por arañas, era difusa y tejida de forma opaca por redes de desconfianza mutua entre aquellos stakeholders locales e internacionales presentes en la arena del accidente.
Una desconfianza mutua que resultó de la combinación de los siguientes factores: (i) el inadecuado cumplimiento de la legislación bengalí; (ii) escasos recursos públicos para su implementación y (iii) un escaso ejercicio de los compromisos voluntariamente asumidos por los International Buyers, tras la aprobación de sus respectivos Códigos de Conducta de Fabricantes y Talleres Externos.
La segunda innovación fue su marco teórico que, articulado a partir de un concepto amplio de Capital Social de naturaleza relacional y fruto de la adaptación de teorías del Management, fue clave para guiar la intervención del Spectrum Voluntary Relief Scheme en este complejo escenario.
La tercera innovación fue el procedimiento para la construcción de herramientas (i.e. Fact Finding Mission, el Baremo y el modelo actuarial para calcular compensaciones para trabajadores heridos y familiares de aquellos otros fallecidos como resultado del accidente) que de forma simultánea permitieran (i) resolver la crisis derivada del colapso de la fábrica y (ii) fomentar la Confianza, el Asociacionismo y el Cooperativismo entre los stakeholders involucrados en el accidente.
Adicionalmente, la Tesis ofrece tres innovaciones: (i) una segunda spider web, más obscura, difusa y opaca que, presente en la realidad cotidiana comunitaria, social, religiosa y familiar de los beneficiarios del Spectrum Voluntary Relief Écheme, era directamente responsable de los procesos de exclusión de aquellos colectivos mas vulnerables; (ii) su conceptualización a través de las siguientes cuatro Ps: (P1) Principios Políticos y Constitucionales; (P2); Patriarcado; (P3) Para y (P4) Purdah y, finalmente, (iii) un procedimiento diseñado para medir el impacto de las mencionadas cuatro Ps en la vida de las viudas de Spectrum.
Además, la Tesis identifica una tercera spider web que, concéntrica a las dos anteriores y presente en las realidades de las fábricas, comunidades y familias de los beneficiarios de Spectrum fue tejida por un sistema judicial incapaz de proteger los Derechos de la Mujer y cuya consecuencia directa es un sistema legal incapaz de proteger el libre disfrute de las compensaciones de las Viudas de Spectrum en un país con una de las mayores tasas de Violencia contra la Mujer en el mundo.
Finalmente, el novedoso marco relacional propuesto por la Tesis y diseñado para resolver crisis futuras derivadas de accidentes laborales en LDC mediante procesos de acumulación de confianza y capital social concluye con un inmediato resultado práctico: la creación de la Bangladesh Welfare Act (2006). / The Thesis - “Navigating into the Spider´ Web, Developing Resilience in the Wake of an Industrial Disaster in the Bangladesh Ready Made Garment Sector” – (hereinafter the Thesis) summarizes the Author´s experience, based on a multi-stakeholder approach, carried out in Bangladesh, to build the Spectrum Voluntary Relief Scheme to manage the negative consequences derived from the collapse of the Spectrum factory (Savar, Bangladesh 2005).
The first innovation offered by the Thesis is the spider web: an illustrative concept used by the Author to capture the ultimate roots of the crisis derived from the mentioned factory collapse. In other words, a spider web unlike nets actually knitted by spiders, was messy, and, as such, it was opaquely woven with distrust threads linking Local and International stakeholders present at the Spectrum accident arena.
Thus, the mutual distrust come from the combination of the following factors: (i) a failure to abide by current Bangladesh Laws; (ii) a lack of resources to enforce an effective Legal Framework and (iii) a consistent disregard for commitments voluntarily made by International Buyers after approving their respective Codes of Conduct for External Manufacturers and Suppliers.
The second innovation offered by the Thesis was its theoretical framework based on a holistic Relational Social Capital concept derived from the adaptation of several current management theories and to guide the intervention through The Spectrum Voluntary Relief Scheme in this complex scenario.
The third innovation was the procedure to build tools (i.e. Fact Finding Mission, Scale and actuarial model to calculate compensations to injured workers and the families of those deceased as a result of the accident) to simultaneously: (i) solve the crisis derived from the factory collapse and (ii) foster Trust, Closeness and Cooperative behaviour among stakeholders involved in the Spectrum accident
Additionally, the Thesis offers three innovations: (i) a second spider web which, even more obscure, messy and opaque that permeated Scheme beneficiaries’ community, social, religious and family everyday lives, was directly responsible for the stalwart exclusion of the most vulnerable groups; (ii) its conceptualization on the basis of Four Ps: Political and Constitutional Values (P1); Patrilineal Kinship (P2); Para (P3) and Purdah (P4) and (iii) the procedure to assess the impact of these mentioned four Ps on Spectrum Widows’ lives.
The Thesis identifies a third spider web, which concentric the other two and, therefore, present in factories as well as family households and communities where beneficiaries and their relatives live, is knitted by a poor judicial system to safeguard Women’s Rights, being its direct consequence: the insufficient protection of the Spectrum Widows´ Rights to free enjoy the compensations received from the Spectrum Scheme in a country with showed one of the highest VAW rates in the world.
Finally, this innovative relational framework designed to solve future complex crisis derived from labour accidents in LDC, accumulating Trust and Social Capital, concludes using its most immediate practical outcome: the Bangladesh Welfare Act (2006).
Identifer | oai:union.ndltd.org:TDX_URL/oai:www.tdx.cat:10803/83671 |
Date | 09 July 2012 |
Creators | Chércoles Blázquez, Javier |
Contributors | Vernís, Alfred, Universitat Ramon Llull. ESADE-BS - Economia, Ciències Socials i Mètodes |
Publisher | Universitat Ramon Llull |
Source Sets | Universitat Ramon Llull |
Language | English |
Detected Language | Spanish |
Type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Format | 331 p., application/pdf |
Source | TDX (Tesis Doctorals en Xarxa) |
Rights | info:eu-repo/semantics/openAccess, ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs. |
Page generated in 0.0027 seconds