Return to search

Digitaalisten pelien sisällönkuvailu

Tässä pro gradu-tutkimuksessa tutkitaan digitaalisten pelien sisällönkuvailua. Niitä tarkastellaan kolmen erilaisen sisältötiedon tuottajan tekemien sisällönkuvailujen kautta. Ne edustavat kaupallista, voittoa tavoittelematonta ja säilyttämiseen pyrkivää näkökulmaa. Kaupallista tahoa edustaa pelipalvelu Steam, voittoa tavoittelematonta Suomen maakuntakirjastot ja säilyttämiseen pyrkivää verkkoarkisto Allgame. Tutkimusaineistona toimi näistä kerätty pelimateriaali, jota käsitellään teoriapohjaisen sisällönanalyysin keinoin.

Teoriana toimii toisaalta muistiorganisaatioiden sisällönkuvailun teoria, erityisesti sisällönkuvailun prosessi tavoitteineen, toisaalta pelitutkimuksen puolelta pelin rakenteet. Yksi tärkeä osa ovat myös erilaiset ikäluokitusjärjestelmät, jotka tuottavat elokuvien ja pelien sisältötietoa ikäluokitusten ja haitallisesta sisällöstä kertovien symbolien avulla.

Tutkimuksessa on kaksi tutkimuskysymystä: 1) mitä digitaalisten pelien sisällönkuvailussa kuvataan ja 2) mitä eroja ja yhteneväisyyksiä sisällönkuvailuissa on. Sisällönkuvailuista tarkastellaan sekä ulkoisia että sisäisiä kuvailutietoja teorian pohjalta luotujen teemojen avulla. Teemoja on neljä: 1) Sisältöä kuvaavat tiedot, 2) Ulkoasua kuvaavat tiedot, 3) Aineistolajia kuvaavat tiedot ja 4) Muut tiedot. Teemalle 1 annettiin lisäksi alateemoja, jotta sen sisältöä voitaisiin eritellä tarkemmin.

Tutkimusaineisto koostui 290 pelitietueesta. Pelejä oli 34 konsolille. Tuloksista kävi ilmi, että pääpiirteissään kaikki tutkimuskohteet kuvailivat peleistä samanlaisia asioita sekä ulkoisista tunnistetekijöistä että sisällöstä. Suurin ero oli kuvailun syvyydessä. Steamin ja Allgamen kuvailut olivat aineistolähtöisiä, maakuntakirjastoilla käyttäjälähtöisiä. Kuvailuista paljastui, että etenkin maakuntakirjastoilla oli epäloogisuuksia ja selkeitä puutteita kuvailutiedoissaan, ja esimerksiki genremerkintä puuttui toistuvasti. Käytetyissä asiasanoissa oli lisäksi epäjohdonmukaisuutta ja selviä eroja kirjastojen kesken. Steamin ja Allgamen kuvailut olivat yhtenevämpiä, mutta molemmilla oli osa-alueita, joita ei ollut kuvailtu lainkaan.

Identiferoai:union.ndltd.org:oulo.fi/oai:oulu.fi:nbnfioulu-201401161028
Date16 January 2014
CreatorsPiippo, T. (Tiina)
PublisherUniversity of Oulu
Source SetsUniversity of Oulu
LanguageFinnish
Detected LanguageFinnish
Typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, © Tiina Piippo, 2014

Page generated in 0.002 seconds