Return to search

Barns fysiska aktiviteter inomhus i förskolan : En kvantitativ studie om möjligheter och begränsningar i pedagogers arbete / Children’s physical activity indoors in preschool : A quantitative study about possibilities and limitations in the work of educators

I förskolan ska möjligheter till fysisk aktivitet finnas då det främjar barns hälsa och är en viktig del i barns utveckling. Sådana möjligheter förknippas ofta med utomhusvistelse men under delar av året är möjligheterna till att vistas utomhus begränsade på grund av väderförhållanden, vilket kan leda till att barnen under den perioden får sämre möjligheter att utveckla sina fysiska färdigheter. Syftet med denna kvantitativa studie är därför att bidra med kunskap om hur olika faktorer påverkar pedagogers arbete med fysisk aktivitet inomhus i förskolan. Datainsamling har skett genom ett webbaserat frågeformulär som skickats till samtliga kommunala förskolor i en kommun i södra Sverige. Surveyundersökningen berör områden såsom pedagogernas inställning till fysisk aktivitet, yrkesroll samt eventuella upplevda begränsningar i arbetet med fysisk aktivitet inomhus. Studiens resultat har analyserats med hjälp av läroplansteorin och tidigare forskning inom området. Resultatet visar att pedagoger har en positiv inställning till fysisk aktivitet inomhus i förskolan men att barnen har begränsade möjligheter till att springa och klättra inomhus i den fria leken. Yttre faktorer har ingen större påverkan på pedagogernas möjligheter att genomföra planerad fysisk aktivitet med barngruppen, men inomhusmiljön kan verka som en begränsning för barns fysiska aktivitet. Resultatet visar också att majoriteten av respondenterna anser sig ha fått de kunskaper de behöver för att arbeta med barns fysiska aktivitet i förskolan men att tillgången till kompetensutveckling är begränsad.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-94183
Date January 2020
CreatorsThuresson, Paulina, Weiland, Annelie
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP), Linnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0122 seconds