Return to search

Interaktiva tavlor i förskolan : ”Vad gör vi nu”? frågar pedagogen. ”Klicka på en bild! Ska jag hjälpa dig? Du måste trycka två gånger”, svarar barnet.

Förmåga att kommunicera, söka ny kunskap och kunna samarbeta är nödvändig i ett samhälle präglat av ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. I detta perspektiv blir det intressant att undersöka hur lärare möter barn för att stimulera lärandet och utforma undervisningstillfällen med hjälp av digitala verktyg. I en strävan att möta barn av idag startade vår kommun ett pilotprojekt där sex förskolor fick möjlighet att under ett år pröva interaktiva tavlor. I studien har vi följt dessa förskolor under åtta månader. Vårt syfte var att genom observationer och intervjuer undersöka om och hur verktyget stimulerar barns utveckling och lärande samt analysera vilka faktorer som påverkar att arbetet med tavlan framstår som lyckat och framåtskridande. Den interaktiva tavlan ser vi som ett användbart verktyg för barns lärande då barnen har roligt, motiveras och utmanas av de möjligheter tavlan ger. Dock har pedagogens förutsättningar,intresse och förhållningssätt stor betydelse för i vilket omfattning lärandet sker.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-15123
Date January 2011
CreatorsOlsson, Agneta, Sandh, Agneta
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap, PPI, Linnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap, PPI
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0024 seconds