Return to search

Kan kallet hållas varmt? : En kvalitativ studie om de motiv som driver individer att söka sig till sjuksköterskeyrket och vilka motiv som får dem att stanna kvar.

Det har genomförts många studier på sjuksköterskors arbetsvillkor och arbetsförhållanden, men motiv till varför de söker sig till och stannar kvar i yrket är ett relativt outforskat territorium. En kvalitativ intervjustudie med 6 sjuksköterskor genomfördes där datainsamlingen resulterade i fem teman: “Faktorer som påverkar yrkesvalet”, “Det som uppskattas i yrket”, “Betydelse”, “Det som inte uppskattas i yrket” och “Samhörighet”. Slutsatsen är att upplevelsen av sjuksköterskeyrket som ett kall, djupare mening och personlig utveckling, samt relation med kollegor och patienter, framkom som motiv till att både välja och stanna kvar i yrket. Resultaten från denna studie har därmed betydelse för arbetsgivare inom hälso- och sjukvården genom att ge ökad förståelse för vad som är viktigt i samband med att både söka sig och stanna kvar i yrket.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:su-189466
Date January 2020
CreatorsDahlberg, Nina, Hanson, Johanna
PublisherStockholms universitet, Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, Psykologiska institutionen, Stockholms universitet
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0147 seconds