Return to search

Våldet - En del av vardagen : En kvalitativ litteraturstudie om hur våld på akutmottagningar påverkar allmänsjuksköterskan

Bakgrund: Våld mot sjuksköterskor på akutmottagningar blir allt vanligare runt om i världen. Våldet, som varierar mellan verbalt och fysiskt, uppkommer genom olika slags riskfaktorer där förövarna antingen är patienter eller anhöriga till dessa.Syfte: Syftet var att belysa konsekvenser av våld mot allmänsjuksköterskor på akutmottagningar.Metod: Kvalitativ litteraturstudie med induktiv ansats där tio vetenskapliga originalartiklar valdes ut och analyserades efter en manifest innehållsanalys.Resultat: Konsekvenserna av våldet mot sjuksköterskor på akutmottagningar är att de känner sig rädda och upplever en avsaknad av trygghet. Otryggheten på arbetsplatsen leder till en försämrad vårdande relation till patienterna. Hög arbetsbelastning och stress tillsammans med det våld sjuksköterskorna utsätts för gör att misstag begås och patientsäkerheten påverkas. Arbetsmiljön och utsattheten påverkar sjuksköterskans livsvärld, vilket gör att de känslor hon upplever följer med henne hem till familj och vänner.Slutsats: För att konsekvenserna av våldet ska minska behöver sjukvårdsledningen ta sitt ansvar gentemot sina anställda. Säkerheten på akutmottagningar behöver stärkas och sjuksköterskor behöver få utbildning i hur de ska handskas med frustrerade och aggressiva patienter och anhöriga. Det behövs mer forskning kring hur våldets konsekvenser påverkar allmänsjuksköterskan samt vad som kan göras för att minska våldet på akutmottagningarna så det kan bli en tryggare och säkrare arbetsplats för de som vistas där.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-70557
Date January 2018
CreatorsMax, Linnéa, Milosevic, Robin
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.1093 seconds