Return to search

ETT OACCEPTABELT MEN FÖRSTÅELIGT MISSTAG : En kvalitativ litteraturstudie om sjuksköterskors attityder till läkemedelshantering

Bakgrund: Läkemedelshantering är en av de främsta uppgifterna i sjuksköterskans arbete. En sjuksköterskas attityd till läkemedelshantering är direkt avgörande för patientens hälsa och välbefinnande då attityden påverkar sjuksköterskans handling.   Syfte: Syftet var att belysa sjuksköterskors attityder till läkemedelshantering och attitydernas påverkan i praktiken.   Metod: Kvalitativ litteraturstudie, där samtliga valda artiklar analyserades efter Granheim och Lundmans (2004) innehållsanalys.   Resultat: Sjuksköterskors attityder till läkemedelshantering har en påverkan på utförandet och resultatet av läkemedelshanteringen. Detta innebär en obenägenhet att rapportera läkemedelsmisstag, på grund av flera olika orsaker. Samtidigt lyfts aspekter som systematiska brister, bestraffande kultur, bristande stöd och individuell kännedom som föder eller färgar olika attityder hos sjuksköterskan. Det visar sig att hälso- och sjukvårdens organisation och kultur har en betydelsefull påverkan på sjuksköterskors attityder till läkemedelshantering.   Slutsats: Det framgår att det finns både för- och nackdelar kring sjuksköterskors attityder till läkemedelshantering. Det är viktigt att belysa och förändra de attityder som skapar barriärer kring läkemedelshantering och således har en negativ inverkan på patientsäkerheten.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-64835
Date January 2017
CreatorsNilsson, Felix, Andersson, Erik
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds