Return to search

Klassiker i klassrummet : En överblick av klassikers relevans i högstadiet och gymnasiet / Classics in the classroom : An overview about the relevance of classic literature in lower secondary school and upper secondary school

Översikten ämnar att undersöka vad forskning säger om hur klassisk litteratur kan bli meningsskapande i ett mångkulturellt klassrum i både högstadiet och gymnasiet. Klassiker har valts då dessa texter ofta förknippas med att vara svårtillgängliga så väl som de ofta förknippas med en snäv syn på bildning. Översikten vill bidra till en mer nyanserad bild av hur klassiker kan användas i klassrummet och undersöka vilka didaktiska potential det finns förknippat med dessa i litteraturundervisningen. Översiktens metod har bestått av att söka, granska och sammanställa källor inom det aktuella området. Tio källor valdes sedan ut vars resultat analyserades, vilket utgör grunden för besvarandet av den aktuella frågeställningen. Resultaten som sammanställts gör det möjligt att urskönja klassikers potential i ett mångkulturellt klassrum. De potential som uppmärksammas står dock inte skilt från varken undervisningskontext eller den didaktiska kompetens lärare besitter, utan de didaktiska frågorna rörande vem, hur, vad och varför är även de en förutsättning för klassikers meningsskapande.  Nyckelord: Bildning, didaktik, identitet, kanon, klassiker, litteratur, läsande, meningsskapande, mångkulturalitet, receptionsteori.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mau-39224
Date January 2021
CreatorsSalomonsson, Ebba, Fjellborg, Malin
PublisherMalmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle (LS), Malmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle (LS)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds