Return to search

Attityder och arbetssätt : En studie kring elevers attityder till matematikämnet och möjliga samband med undervisningens arbetssätt / Attitudes and different ways of working : A study of students' attitudes towards mathematics in relation to teaching practices

Den här kvantitativa studien syftar till att undersöka och kartlägga elevers attityd till matematikämnet och undersöka om det finns något samband mellan elevers attityder till matematikämnet och de arbetssätt som används i undervisningen. Studien är en kvantitativ enkätstudie och undersökningen riktade sig till skolor i kommuner som placerat sig högre och lägre på lärarförbundets rankinglista över skolkommuner i Sverige. Resultatet analyserades sedan med hjälp av Spearmans rangkorrelationstest för att upptäcka samband samt Chi-2 test för att undersöka signifikanta skillnader i resultatet. Studiens resultat visade att eleverna i både de högre och lägre rankade kommunerna hade en positiv attityd mot matematikämnet, i övrigt så var de signifikanta skillnaderna mellan kommunerna få. Resultatet av studien pekar även på ett positivt samband mellan en positiv elevattityd och användande av läroböcker i undervisningen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-51905
Date January 2016
CreatorsJohnsson, Louise, Nilsson-Halkooie, Maria
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för matematikdidaktik (MD), Linnéuniversitetet, Institutionen för matematikdidaktik (MD)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0033 seconds