Return to search

Vem tar hand om munnen? : Sjuksköterskor och patienters perspektiv på munhälsa / Who will take care of the mouth? : Nurses' and patients' perspective on oral health

Munnen är en viktig del av kroppen, men trots det så blir den lätt skild från övriga kroppen och placerad i en egen kategori. Komplikationer kan uppstå om inte munvården sköts och därför är det viktigt att sjuksköterskan har kunskap om munhälsa. Hur människor uppfattar sin munhälsa är individuellt och kan ge bra underlag i omvårdnadsarbetet. Syftet var att beskriva sjuksköterskans och patientens syn på munhälsa och dess påverkan på välbefinnandet. Arbetet genomfördes som en litteraturstudie och 13 artiklar användes till resultatet. Resultatet visade att munvård ofta blev bortprioriterat i omvårdnadsarbetet då andra arbetsuppgifter ansågs som viktigare. Patienter uppfattade sin munhälsa på olika sätt, munproblem påverkade välbefinnandet negativt. Vårdpersonalen och patienterna utvärderade munhälsan olika och om patienten inte hade några uppenbara problem så uppmärksammades den inte. Det behövs mer utbildning för vårdpersonal inom munhälsa. Även mer forskning om munhälsa och munvård behövs för att fördjupa sjuksköterskans omvårdnadsarbete och sjuksköterskor bör vara medvetna om att munnen är ett bortglömt område som behöver lyftas fram.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hh-15412
Date January 2011
CreatorsGustafsson, Vanessa, Mårtensson, Sofia
PublisherHögskolan i Halmstad, Sektionen för hälsa och samhälle (HOS), Högskolan i Halmstad, Sektionen för hälsa och samhälle (HOS)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0056 seconds