Return to search

Musik i förskolan : lärande med, om, i och genom musik / English title: Music in preschool : Learning with, about, in and through music

Tidigare forskning visar att musik i förskolan till stor del används som medel för lärande i andra ämnen, musiken som ämne i sig hamnar lite i skymundan. Många förskollärare känner att de inte har tillräcklig kompetens eller känner sig tillräckligt säkra på ämnet för att kunna bedriva musikundervisning.Med stöd av Lindströms teori om fyra estetiska lärandeformer undersöker vi i denna studie hur förskollärare arbetar med musiken och om musiken används som mål eller medel för lärande. Studien är en kvalitativ intervjustudie där åtta förskollärare deltog. Resultatet visade på att den vanligaste lärandeformen som förskollärarna arbetade med var lärande Med, vilket innebär att musiken används som medel för lärande i andra ämnen. Majoriteten av respondenterna uttryckte även att de saknar kompetens och kunskap och de efterfrågar kompetensutveckling på sina arbetsplatser.Slutsatsen i studien är att trots att musik ses som en viktig del i barns utveckling och lärande så får den förhållandevis liten plats i förskolans verksamhet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-102610
Date January 2021
CreatorsHall, Ulrika, Holmgren, Petra
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP), Linnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0018 seconds