Return to search

Patienters upplevelser vid palliativ vård : En litteraturstudie / Experiences of patients in palliatve care : A literature study

Introduktion: Behovet av palliativ vård ökar och den palliativa vården utvecklas kontinuerligt. Det finns modeller för palliativ vård där en personcentrerad vård är i fokus. Sjuksköterskan har en stor roll i den palliativa vården och för att kunna utvärdera vården, förbättra kvaliteten och identifiera missförstånd är det av stor vikt att ha förståelse för patienters upplevelse. Syfte: Att belysa patienters upplevelser vid palliativ vård.Metod: Litteraturstudien utgick från Polit & Becks (2017) nio steg. Resultatet baseras på 11 kvalitativa artiklar från databaserna CINAHL och PubMed.Resultat: Från resultatet framstod fem kategorier, påverkade relationer med närstående, påverkad funktion, konsekvenser av vårdmiljö, konsekvenser av symptom och behandling och existentiell påverkan. Utifrån kategorierna urskildes underkategorierna påverkad självständighet, att vara en börda, påverkat socialt liv, beaktande av konsekvenser för närståendes, konsekvenser av psykosocial miljö, konsekvenser av fysisk miljö, andlig påverkan och påverkad livssyn.Slutsats: Den palliativa fasen kan vara fylld av negativa upplevelser hos patienter men detta till trots är det ändå de positiva upplevelserna som patienter beskriver som viktiga och meningsfulla. Att kartlägga patienters upplevelser och ge stöd och lindring genom de negativa upplevelserna samt stärka de positiva upplevelserna kan bidra till att ge patienter en personcentrerad vård och en god sista tid i livet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-67338
Date January 2018
CreatorsGustafsson, Sara, Frödén, Irmeli
PublisherKarlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013), Karlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0017 seconds