Return to search

Pedagogers arbete med sociala relationer på fritidshemmet / Teachers work with social relations in after school programs

Syftet med denna studie är att undersöka pedagogernas perspektiv på relationer med elever och synliggöra hur de arbetar med detta i fritidsverksamheten. Det är en kvalitativ studie där vi använt oss av semistrukturerade intervjuer som metod för att ta del av fyra fritidspedagogers förhållningssätt och erfarenheter. Fritidspedagogerna arbetar på olika skolor med varierande arbetslivserfarenhet. Studien är inspirerad av tematisk analys och som teoretisk utgångspunkt för analysen används relationell pedagogik och relationskompens (Aspelin & Persson, 2011; Aspelin, 2018). Resultatet i studien visar att samtliga informanter menar att relationsskapande är en av, om inte den viktigaste, förutsättningen för elevers utveckling och lärande. En bra relation till eleverna ger pedagogerna större inblick i vad eleverna behöver för att vidareutvecklas. Resultatet visar även att dessa pedagoger beskriver att de arbetar mycket för att skapa tillit och trygghet till sina elever. Detta görs bland annat genom att pedagogerna lyssnar på sina elever, bryr sig om deras välmående och handlar med en god intention.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mau-43097
Date January 2021
CreatorsJärnhäll Pilenberg, Oliver, Melki, Moses
PublisherMalmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle (LS), Malmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle (LS)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds