Return to search

Fritidshemmet en arena för relationer : Ett utvecklingsarbete med pedagogledda aktiviteter som arbetsmodell / After school center a forum for relations : A bachelor thesis onthe development of an approach to educator-led activities

Syftet med vårt utvecklingsarbete var att genom pedagogledda aktiviteter arbeta med att öka samhörigheten i elevgruppen på fritidshemmet. Genom vårt arbete ville vi ge eleverna verktyg för att skapa nya kamratrelationer. Arbetet genomfördes på ett fritidshem med elever från förskoleklass upp till årskurs två. Genomförandet bestod av fem olika aktiviteter som var baserade på elevernas intresse och önskemål. För att analysera verksamheten använde vi oss av observation och informella elevsamtal, vilket hjälpte oss att få fram viktig information för vidare arbete. Under arbetes gång gjorde vi fältanteckningar och loggboksanteckningar för att dokumentera det vi studerade. Vi synliggjorde utvecklingsarbetet genom blogginlägg på fritidshemmets blogg där vårdnadshavare kunde ta del av arbetet. I vår analys utgick vi från ett sociokulturellt perspektiv där samspel och kommunikation anses vara viktiga delar för individens utveckling. Resultatet visar hur fritidshemmet kan vara en arena där elever utvecklas genom kommunikation och samspel. Både enskilda kamrater och hela gruppen är av betydelse för denna utvecklingsprocess. Genom vårt resultat ser vi att pedagogledda aktiviteter kan vara en arbetsmodell som gynnar elevers relationsskapande. Fritidspedagogerna kan genom pedagogledda aktiviteter arbeta stödjande med gruppens och verksamhetens behov på ett lekfullt sätt.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-45332
Date January 2015
CreatorsOlsson, Marie, Klevmark, Anna
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds