Introducció: La violència contra la dona i en particular la violència de parella (VP), constitueix un important problema en la societat actual. Els professionals de la salut i en particular les infermeres (es), estan en una posició privilegiada per identificar i ajudar a les dones víctimes de VP, ja que sovint, són el seu primer contacte en els serveis de salut. Per poder desenvolupar accions formatives encaminades a la capacitació dels futurs professionals, un element previ és conèixer la percepció dels estudiants respecte a aquesta problemàtica.
Objectiu: Adaptar i validar l'escala per avaluar la percepció de la violència de parella, dels autors australians Beccaria, et al. (2011).
Metodologia: Es va desenvolupar un estudi mètric i descriptiu en una mostra de 1064 estudiants de primer a quart curs d'infermeria de quatre universitats públiques de Catalunya. Traducció, adaptació i validació de contingut dels ítems. Es van realitzar anàlisis estadístiques i exploració de l'estructura factorial i de fiabilitat de l'instrument.
Resultats: L'escala obtinguda, de quatre factors i 32 ítems, es va denominar escala de Percepció de la Violència de Parella a Estudiants d'Infermeria (EPVP-EE). La mateixa va mostrar nivells acceptables de consistència interna i aportar evidències de la seva validesa de constructe.
Conclusions: Es va concloure que l'instrument és fiable i vàlid; aplicar-lo permetrà estudiar la percepció de la violència de parella dels estudiants i planificar accions formatives per a la capacitació d'aquests futurs professionals, a les escoles i facultats d'infermeria de les universitats de la Comunitat Autònoma de Catalunya. / Introducción: La violencia contra la mujer y en particular la violencia de pareja (VP), constituye un importante problema en la sociedad actual. Los profesionales de la salud y en particular las enfermeras(os), están en una posición privilegiada para identificar y ayudar a las mujeres víctimas de VP, dado que a menudo, son su primer contacto en los servicios de salud. Para poder desarrollar acciones formativas encaminadas a la capacitación de los futuros profesionales, un elemento previo es conocer la percepción de los estudiantes respecto a esta problemática.
Objetivo: Adaptar y validar la escala para evaluar la percepción de la violencia de pareja, de los autores australianos Beccaria, et al. (2011).
Metodología: Se desarrolló un estudio métrico y descriptivo en una muestra de 1064 estudiantes de primero a cuarto curso de enfermería de cuatro universidades públicas de Cataluña. Traducción, adaptación y validación de contenido de los ítems. Se realizaron análisis estadísticos y exploración de la estructura factorial y de fiabilidad del instrumento.
Resultados: La escala obtenida, de cuatro factores y 32 ítems, se denominó Escala de Percepción de la Violencia de Pareja en Estudiantes de Enfermería (EPVP-EE). La misma mostró niveles aceptables de consistencia interna y aportó evidencias de su validez de constructo.
Conclusiones: Se concluyó que el instrumento es fiable y válido; aplicarlo permitirá estudiar la percepción de la violencia de pareja en dichos estudiantes y planificar acciones formativas para la capacitación de estos futuros profesionales, en las escuelas y facultades de enfermería de las universidades de la Comunidad Autónoma de Cataluña. / Background: Violence against women, particularly intimate partner violence (IVP), is a major problem in today's society. Health professionals, particularly nurses, are in a unique position to identify and help women who are victims of IPV, since they often are the first contact in the health services. To develop training programs aimed to prepare future professionals, a previous element is to understand the perceptions of nursing students regarding the problematic.
Objective: To adapt and validate the scale for assessing perceptions of IVP, of Australian authors Beccaria, et al. (2011).
Methodology: A metric and descriptive study was conducted on a sample of 1064 students in first through fourth year nursing degree at four public universities in Catalonia. Translation, adaptation and validation of item content were done. Statistical analysis and exploration of the factor structure and reliability of the instrument were performed.
Results: The obtained scale with four factors and 32 items was called Perception Scale Partner Violence in Nursing Education (PSPV -NE). It showed acceptable levels of internal consistency and provided evidence of its construct validity.
Conclusions: It was concluded that the instrument is reliable and valid ; applying it allow to study the perception of the intimate partner violence, in these students and planning training actions for these future professionals, nursing schools and colleges in Catalonia.
Identifer | oai:union.ndltd.org:TDX_URV/oai:www.tdx.cat:10803/323903 |
Date | 16 December 2014 |
Creators | Burjalés Martí, Maria Dolores |
Contributors | Rigol Cuadra, Assumpta, Martorell Poveda, Maria Antonia, Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria |
Publisher | Universitat Rovira i Virgili |
Source Sets | Universitat Rovira i Virgili |
Language | Spanish |
Detected Language | Spanish |
Type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Format | 276 p., application/pdf |
Source | TDX (Tesis Doctorals en Xarxa) |
Rights | ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs., info:eu-repo/semantics/openAccess |
Page generated in 0.0012 seconds