Return to search

Motivationens påverkan hos elever i deras möte med naturvetenskap : En litteraturstudie om elevers motivation och uppfattning om naturvetenskap

Syftet med detta konsumtionsarbete är att genom forskning få en djupare insikt i vad som motiverar, engagerar, skapar intresse och förståelse hos eleverna gällande de naturorienterande ämnena. Vi har genom befintlig forskning analyserat elevernas övergripande attityd kring de naturorienterande ämnena utifrån olika aspekter så som motivation, engagemang, intresse och förståelse.Vi kommer med hjälp av naturvetenskapliga ämnesdidaktiska studier och vetenskapliga artiklar undersöka vad som påverkar elevernas uppfattning i de naturorienterande ämnena genom en systematisk litteraturstudie. De frågeställningarna vi har arbetat med är: Hur kan lärare förstå elevers intresse och motivation för de naturvetenskapliga ämnena i skolans yngre åldrar utifrån internationell ämnesdidaktisk forskning? Vad motiverar elever till att lära sig naturvetenskap? De övergripande huvudresultat vi kommit fram till pekar på att en konstruktivistisk, problembaserad undervisning påverkar elevernas motivation och uppfattning om de naturvetenskapliga ämnena på ett positivt sätt. Genom denna form av undervisning får eleverna en djupare förståelse kring de naturvetenskapliga ämnena samt att kunna koppla undervisningen till deras verklighet.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:liu-137761
Date January 2016
CreatorsStröm, Magnus, Gustafsson, Sandra
PublisherLinköpings universitet, Lärande, Estetik, Naturvetenskap (LEN), Linköpings universitet, Lärande, Estetik, Naturvetenskap (LEN)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0111 seconds