[EN] The depth of the building envelope allows you to set the connection between the inner and outer spaces, thus becoming a surface capable of controlling, enabling and adapting. In other words, controlling the energy movements through its surface, enabling the interchange, and adapting itself to different needs. By this means we introduce the main focus of this research: integrating the building envelope design within the transformation process for Lake Grove Village. Built in the 1960s, the Chicago-based residential buildings are characterized for the use of a prefabricated modular system that creates a scenario with possibilities for transformation. To do this, there are four concepts that drive this project.
In first place, the technique. The concept of technique appears as a study tool that allows us to think about its use within the prototype selected for the project - the tall building in Chicago - and also allows us to understand the possibilities its use offers for the renovation project proposed. Choosing the tall building as the prototype is due to the fact that it represents an example of new scenarios for the building envelope at different eras, as well as it presents challenges and possibilities for design. This establishes the basis upon which to study the three other concepts: the building envelope, its adaptability, and its development towards a more energy efficient scenario.
Secondly, the energy efficiency. The concept of energy efficiency appears as a goal of the design and it is understood as a manner in which the architecture is able to respond the needs of today without compromising future ones. In the project, energy efficiency has meant the spirit in which the project has been approached towards the following: energy reduction, interior space quality improvement, and adaptability of the proposed solution. By this means the project deals with efficiency in energy usage, efficiency in the space, and efficiency in the design.
Thirdly, the building envelope. The concept of the building envelope is understood as the element that allows the relationship between the interior space, the outdoor space and the intermediate surface the delineates these. The parameters that define these facades, as well as their behaviors are used to establish the basis on which the design for the transformation of Lake Grove Village grows from. By identifying, defining and analyzing the concepts proposed, the project focuses on a wrapper that is committed to efficiency and offers adaptability.
Finally, the adaptability. This concept is both a tool and a premise of the design that is present in the original project of Lake Grove Village. Adaptability of the technical possibilities, the adaptability towards the energy requirements, the adaptability to the needs of users, spaces and, finally, the adaptability of the building envelope. Therefore, the concept, as it is understood in this project, is translating to the present what could vary in the near future. Thus, technical concepts, energy efficiency, building envelope and its adaptability are unified in the project. / [ES] La profundidad de la envolvente permite establecer la unión entre el espacio interior y el exterior, convirtiéndose así en una superficie capaz de controlar, permitir y adaptar, es decir, controlar los intercambios, permitir la fluidez y adaptarse a las necesidades. De esta forma introducimos la investigación: la integración de las envolventes en el proceso de transformación de la fachada de Lake Grove Village. Construido en la década de los 60, estos edificios residenciales en Chicago se caracterizan por un sistema modular y prefabricado, con posibilidades de transformación. Para ello, son cuatro los conceptos que hilan el trabajo.
En primer lugar, la técnica. La técnica aparece como una herramienta de estudio, lo que permite reflexionar acerca de su uso en el prototipo de construcción en altura en Chicago y comprender las posibilidades que ofrece para el proyecto de transformación propuesto. La elección del modelo en altura obedece a que representa un ejemplo de materialización de nuevos escenarios de las envolventes, y presenta retos y posibilidades para el diseño. Se establecen así las bases sobre las que estudiar la envolvente, su adaptabilidad y evolución hacia unas energéticamente más eficientes: los tres conceptos restantes.
En segundo lugar, la eficiencia energética. La eficiencia energética aparece como objetivo del diseño, y se entiende como una actitud por parte de la arquitectura que permite dar respuesta a las necesidades de hoy, sin mermar las futuras. En el proyecto, ha supuesto el talante con el que se ha diseñado hacia la reducción energética, la mejora en la calidad del espacio interior y la adaptabilidad de la propuesta. De esta manera, se habla de eficiencia en el consumo, en los espacios y en el diseño.
En tercer lugar, la envolvente. El concepto de la envolvente se entiende como aquélla que, mediante la tercera dimensión, permite entender la interrelación entre el espacio interior, el espacio exterior y la superficie que los delimita. Los parámetros que definen las envolventes, así como sus mecanismos de comportamiento, servirán para establecer las bases sobre las que parte el diseño del proyecto de transformación de la envolvente de Lake Grove Village. Mediante la identificación, la definición y el análisis, el proyecto se centra en una envolvente que apuesta por la eficiencia y ofrece la adaptabilidad.
Por último, la adaptabilidad. La adaptabilidad de las envolventes es una herramienta y también una premisa del diseño que se encuentra ya en el edificio original de Lake Grove Village. La adaptabilidad de las posibilidades técnicas, la adaptabilidad ante los requerimientos energéticos, la adaptabilidad ante las necesidades de los usuarios, la adaptabilidad de los espacios y, por último, la adaptabilidad de las envolventes. De esta manera, este concepto, tal y como se entiende en este proyecto, se traslada al presente, teniendo en cuenta que pueda variar en un futuro. Se unifican así los conceptos de técnica, eficiencia energética, envolvente y adaptabilidad. / [CA] La profunditat de l'envoltant permet establir la unió entre l'espai interior i l'exterior, convertint-se així en una superfície capaç de controlar, permetre i adaptar, és a dir, controlar els intercanvis, permetre la fluïdesa i adaptar-se a les necessitats. D'esta manera introduïm la investigació: la integració de les envoltants en el procés de transformació de la façana de Lake Grove Village. Construït en la dècada dels 60, estos edificis residencials a Chicago es caracteritzen per un sistema modular i prefabricat, amb possibilitats de transformació. Per a això, són quatre els conceptes que filen el treball.
En primer lloc, la tècnica. La tècnica apareix com una ferramenta d'estudi, la qual permet reflexionar sobre el seu ús en el prototip de construcció en altura a Chicago i comprendre les possibilitats que oferix per al projecte de transformació proposat. L'elecció del model en altura obeïx a que representa un exemple de materialització de nous escenaris de les envoltants, i presenta reptes i possibilitats per al disseny. S'establixen així les bases sobre les quals estudiar l'envoltant, la seua adaptabilitat i evolució cap a unes energèticament més eficients: els tres conceptes restants.
En segon lloc, l'eficiència energètica. L'eficiència energètica apareix com a objectiu del disseny, i s'entén com una actitud per part de l'arquitectura que permeteix donar resposta a les necessitats de hui, sense minvar les futures. En el projecte, ha suposat l'actitud amb què s'ha dissenyat cap a la reducció energètica, la millora en la qualitat de l'espai interior i l'adaptabilitat de la proposta. D'esta manera, es parla d'eficiència en el consum, en els espais i en el disseny.
En tercer lloc, l'envoltant. El concepte de l'envoltant s'entén com aquella que, mitjçant la tercera dimensió, permet entendre la interrelació entre l'espai interior, l'espai exterior i la superfície que els delimita. Els paràmetres que definixen les envoltants, així com els seus mecanismes de comportament, serviran per a establir les bases sobre les què parteix el disseny del projecte de transformació de l'envoltant de Lake Grove Village. Mitjançant la identificació, la definició i l'anàlisi, el projecte se centra en una envoltant que aposta per l'eficiència i oferix adaptabilitat.
Finalment, l'adaptabilitat. L'adaptabilitat de les envoltants és una ferramenta i també una premissa del disseny, que es troba ja en l'edifici original de Lake Grove Village. L'adaptabilitat de les possibilitats tècniques, l'adaptabilitat davant dels requeriments energètics, l'adaptabilitat davant de les necessitats dels usuaris, l'adaptabilitat dels espais i, finalment, l'adaptabilitat de les envoltants. D'esta manera, este concepte, tal com s'entén en este projecte, es trasllada al present, tenint en compte que puga variar en un futur. S'unifiquen així els conceptes de tècnica, eficiència energètica, envoltant i adaptabilitat. / Palencia Muro, M. (2016). SISTEMAS COMPLEJOS DE FACHADAS. LA ADAPTABILIDAD DE LAS ENVOLVENTES DE VIDRIO [Tesis doctoral]. Universitat Politècnica de València. https://doi.org/10.4995/Thesis/10251/62532
Identifer | oai:union.ndltd.org:upv.es/oai:riunet.upv.es:10251/62532 |
Date | 14 April 2016 |
Creators | Palencia Muro, María |
Contributors | Torres Cueco, Jorge, Universitat Politècnica de València. Departamento de Proyectos Arquitectónicos - Departament de Projectes Arquitectònics |
Publisher | Universitat Politècnica de València |
Source Sets | Universitat Politècnica de València |
Language | Spanish |
Detected Language | Spanish |
Type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/acceptedVersion |
Rights | http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/, info:eu-repo/semantics/openAccess |
Page generated in 0.0032 seconds