Return to search

Kommunikationsstöd i förskolan : En enkätundersökning om förskollärarens användning av alterntiv och kompletterande kommunikation, AKK, i förskolan. / Supporting communcation in preschool : A questionnaire about preschool teachers use of alternative and augmentative communication, AAC, in preschool.

Syftet med denna studie är att undersöka förskollärarens användning av alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) i förskolan. I denna studie undersöks det i vilka situationer som förskollärare använder AKK, vilka hjälpmedel som förskollärare nyttjar, svårigheter med att använda AKK samt varför förskollärarna använder AKK. Studien utgår ifrån en digital enkätundersökning riktad till Facebookgrupper som fokuserar på förskola. I enkätundersökningen deltar 69 förskollärare. Resultatet visar att förskollärare använder AKK främst i rutinsituationerna på förskolan. Det visar att TAKK och bilder används som hjälpmedel och även att vissa förskollärare har brist på kunskap om hur AKK ska användas. Det framkommer att förskollärarna använder AKK för att det främjar barnens språkutveckling, ger barnen ett stöd i deras kommunikation och att samspel är betydelsefullt när barnen kommunicerar med varandra. Resultatet visar att förskollärarna använder AKK för att ge barnen en likvärdig utbildning och att AKK är ett hjälpmedel som kan bidra till barns språk- och kommunikationsutveckling. Förskollärarna lyfter att använda AKK på förskolan med alla barn kan bidra till att barnen blir delaktiga i förskolans verksamhet. Det framkommer enligt förskollärarna att samspel är en stor del i förskolan och att AKK därför kan ge alla barnen en möjlighet att samspela med andra.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hig-29105
Date January 2018
CreatorsLander, Emma, Ahlmén, Linda
PublisherHögskolan i Gävle, Avdelningen för utbildningsvetenskap, Högskolan i Gävle, Avdelningen för utbildningsvetenskap
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds