Return to search

ÄVEN FISKAR SOM SIMMAR LÅNGSAMT KOMMER FRAMÅT : En kvalitativ litteraturstudie om kvinnors upplevelse av återhämtningen från utmattningssyndrom / EVEN FISHES THAT SWIMS SLOWLY COMES FORWARD : A qualitative literature study on women's experience of recovery from exhaustion syndrome

Bakgrund: Utmattningssyndrom är en allt vanligare sjukskrivningsorsak. Framför allt inom kvinnodominerade yrken. Individerna som blir utsatta för stress i yrkeslivet och privatlivet har därmed sämre tillgång till återhämtning. Syfte: Belysa kvinnors upplevelse av återhämtning från ett utmattningssyndrom inom riskyrken.  Metod: En kvalitativ litteraturstudie med induktiv ansats baserad på fem självbiografier som har en manifest innehållsanalys. Resultat: I resultatet presenterades tre huvudkategorier: Tankar och upplevelser om återhämtningen, Socialt stöd från vården och omgivningen och Positiva förändringar och nya tankesätt. Dessa kategorier delades i sin tur upp i nio subkategorier. Slutsats: Utmattningssyndromet har, trots smärtsamma erfarenheter, givit dem drabbade ett mer meningsfullt liv. Stöd och förståelse från omgivningen är mycket betydelsefullt för personen och återhämtningen. Att ge tid till återhämtningen är en nödvändighet för att kunna bli frisk.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-88805
Date January 2019
CreatorsTellander, Emelie, Jonsson, Hillevi
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0017 seconds