Return to search

Leans applicerbarhet på företag där produktionen karaktäriseras av hög variation och låg volym : En fallstudie på Valmet AB / Leans applicability to companies where the production is characterized by high variety and low volume : A case study at Valmet AB

Organisationer ställs kontinuerligt inför allt större utmaningar som globalisering, ökad konkurrens och ökade kundförväntningar. En av de mest framgångsrika metoderna för att hantera dess utmaningar är att implementera lean i verksamheten. Trots att lean har fått stor spridning inom tillverkningsindustrier har spridningen till företag där produktionen karaktäriseras av hög variation och låg volym (HVLV-företag) varit begränsad. En del forskare hävdar att lean är möjligt att applicera på dessa typer av industrier medan andra forskare menar att lean har en begränsad tillämplighet inom HVLV-företag. Med denna bakgrund har syftet med examensarbetet varit att med hjälp av två fallstudier på gjuteriet på Valmet AB belysa möjligheten att applicera lean på HVLV-företag. Frågeställningarna som utretts är vilka problem som kan uppstå vid införandet av lean för HVLV-företag samt om värdeflödesanalys är ett lämpligt verktyg för att implementera lean i denna typ av företag. Dessutom undersöktes vilka förbättringar och ekonomiska fördelar en värdeflödesanalys kan leda till för ett HVLV-företag.  Efter examensarbetets genomförande kan följande resultat presenteras: Ju högre variation och lägre volym desto svårare är det att implementera lean. Problemet är att ju högre variationen är desto svårare är det att kartlägga processerna och på så sätt identifiera slöserier. Även om det inte alltid går att genomföra en komplett värdeflödesanalys är det en bra utgångspunkt för att implementera lean. Värdeflödesanalyser kan användas till att uppskatta ett nuvarande tillstånd vilket är nödvändigt för att sedan kunna presentera förbättringar utifrån ett leanperspektiv. Värdeflödesanalys kan således leda till ekonomiska fördelar till följd av att processerna blir effektivare. Exempelvis ökar produktiviteten och tillverkningsgraden då flaskhalsar elimineras. Dock leder HVLV-produktion till att förenklingar och antaganden måste göras. I takt med att variationen ökar och volymen minskar måste andelen förenklingar och antaganden öka. Trots de problem som uppstår när lean ska implementeras på HVLV-företag är lean ett bra verktyg för att effektivisera produktionen. Med hjälp av värdeflödesanalys kan icke-värdeskapande processer elimineras samt att de värdeskapande och nödvändiga men icke-värdeskapande processerna kan effektiviseras. Detta gör att produktionen blir mer effektiv och därför är lean ett bra verktyg att applicera på HVLV-företag.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-32739
Date January 2014
CreatorsHallstensson, Antonia, Helsing, Adam
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0018 seconds