Return to search

”Saknar man själv intriger så kan man få ta del av dem i TV-serierna” En kvalitativ undersökning gällande tankar om TV-serier

Abstract Titel: ”Saknar man själv intriger så kan man få ta del av dem i TV-serierna” En kvalitativ undersökning gällande tankar om TV-serier. Författare: Sandra Dickerius & Louise Larsson Handledare: Malin Nilsson Examinator: Ingegerd Rydin Dokument: C-uppsats Kurs: Medie- och kommunikationsvetenskap 40-60 p Sektionen för Hälsa och Samhälle Högskolan i Halmstad Datum: 070521 Syfte: Syftet med uppsatsen är att se om våra respondenter upplever förhållandet mellan föräldrar och deras barn som trovärdig i ett antal TV-serier. Dessutom vill vi undersöka om man känner igen sig själv i karaktärerna och om man märker om och i så fall hur TV-serien lämnar ett avtryck. Teori: För att närma oss vårt ämne valde vi ut relevant teoretisk litteratur inom två olika områden. Dessa är Culture Studies och den existentiella hermeneutiken. Då vi ville studera individens samspel med medievärlden valde vi sedan att använda oss av receptionsstudier. Metod och material: Vi har gjort en kvalitativ undersökning med individuella djupintervjuer. Resultat: Vi har förstått att beroende på om man har en fördjupad eller distanserad inlevelse förTV-serien identifierar man sig olika mycket. Våra respondenter ansåg att hemlighetsmakeriet mellan familjemedlemmarna i TV-serierna var mindre trovärdigt, men att föräldrarna oftast ville barnens bästa, vilket överrensstämmer med deras egen bild av verkligheten. Det uppdagades också att det är lättare att känna igen karaktärsdrag än hela personligheter. Vi kunde genom intervjuerna förstå att samtliga av våra respondenter, åtminstone till viss del, diskuterar det de har sett. Det talas om varför karaktärerna gjorde på ett visst sätt eller vad man själv skulle ha gjort i samma situation. När man diskuterar, i efterhand med sina vänner är det också ganska uppenbart att TV-serien lett till eftertanke. Nyckelord: ungdomar, identifiering, TV-serier.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hh-1022
Date January 2007
CreatorsDickerius, Sandra, Larsson, Louise
PublisherHögskolan i Halmstad, Sektionen för hälsa och samhälle (HOS), Högskolan i Halmstad, Sektionen för hälsa och samhälle (HOS), Högskolan i Halmstad/Sektionen för Hälsa och Samhälle (HOS)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0024 seconds