Return to search

Vänskap på arbetsplatsen : En kvalitativ studie om vänskapens betydelse i en arbetsgrupp på ett fastighetsbolag i Sydsverige

Vänskapsrelationer inom arbetslivet är ett utbrett fenomen, men för att utföra ett arbete korrekt är dessa relationer inte nödvändiga. Därför syftar denna studie att öka förståelsen för sociala relationers betydelse på arbetsplatser och varför vänskap uppkommer i en liten arbetsgrupp på ett fastighetsbolag i Sydsverige. Studien analyserar också varför vänskapen uppkommer genom att undersöka vad vänskapen har för betydelse för arbetstagarnas välbefinnande, arbetsförmåga och formella roller. Studien är kvalitativ och sex intervjuer samt två deltagande observationer har genomförts i den undersökta arbetsgruppen. Studiens vetenskapsteoretiska ansats är hermeneutiken, vilket innebär att den är baserad på informanternas subjektiva upplevelser och därefter tolkningarna av dem. Fastighetsbolaget där materialinsamlingen utfördes har en struktur som kan liknas vid en pyramid med en topp och en bas. Informanterna utgör basen i pyramiden och är bolagets ansikte utåt. Materialet har analyserats utifrån tre teoretiska perspektiv: Collins interaktionsritualer, Asplunds sociala responsivitet, abstrakt och konkret socialitet samt kulturbiologin. Resultatet visar att vänskapen har en betydelsefull funktion för de involverade individerna. Det indikerar att individerna har svårt att hantera de problematiska situationerna och dess tillhörande emotioner som uppstår i arbetet, så som i kontakten med hyresgästerna. Dessa problematiker bearbetas inom gruppen då de starka sociala banden gör att de kan vända sig till varandra. Vänskapen genererar många positiva konsekvenser, så som en känsla av välbefinnande och ett fördelaktigt samarbete. Det kan därför argumenteras för att dessa positiva konsekvenser är den huvudsakliga drivkraften till att informanterna söker sig till varandra och varför vänskapen uppkommer.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hh-21361
Date January 2013
CreatorsHallberg, Olivia, Kapeller, Sandra
PublisherHögskolan i Halmstad, Sektionen för hälsa och samhälle (HOS), Högskolan i Halmstad, Sektionen för hälsa och samhälle (HOS)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0024 seconds