Return to search

Utmaningar vid omvårdnad av patienter med demenssjukdom på sjukhus : En litteraturstudie / Challenges while caring for patients with dementia in a hospital setting : A literature study

Introduktion: Världens befolkning blir allt äldre och antalet personer med demenssjukdom ökar ständigt. Att leva med demenssjukdom ökar risken för inläggning på sjukhus. Sjuksköterskor på sjukhus har ett stort ansvarsområde och ansvarar för många patienter samtidigt. Patienter med demenssjukdom har ett ökat omvårdnadsbehov och kan därför innebära stora utmaningar för vårdpersonal vid vård på sjukhus. Syfte: Syftet var att beskriva utmaningar vid omvårdnad av patienter med demenssjukdom på sjukhus. Metod:Litteraturstudien följde Polit och Becks (2017) nio steg. Databassökning utfördes i CINAHL och PubMed och resulterade i 10 vetenskapliga artiklar, varav majoriteten var av kvalitativ metod. Artiklarna kvalitetsgranskades, analyserades och bearbetades enligt en induktiv ansats. Resultat: Fem kategorier identifierades: Att hantera patientens beteende och bedöma symtom, Att anpassa rutiner och vårda flera patienter samtidigt, Att samarbeta inom vårdteamet, Att sakna kunskap och erfarenhet samt Att påverkas av en negativ attityd.Slutsats: Flertalet utmaningar vid vård av patienter med demenssjukdom på sjukhus identifieras. Patienters förändrade beteende bidrar till svårigheter att bedöma symtom och genomföra undersökningar. Kunskapsnivån och inställningen hos den enskilda vårdpersonalen påverkade förmågan att ge god omvårdnad och kan också påverka kollegors inställning till vård av patientgruppen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-72048
Date January 2019
CreatorsJohansson, Julia, Johansson, Annie
PublisherKarlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013), Karlstads universitet, Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0029 seconds