Return to search

Strävan efter trygghet vid inskolning : En kvalitativ studie om förskollärares strategier att skapa trygghet vid inskolning / Striving for security during preschool introduction : A qualitative study on preschool teachters´strategies to create security during preschool introduction

Studiens syfte har varit att undersöka hur förskollärare arbetar för att skapa trygghet för de yngre barnen vid inskolning. Utifrån valt syfte har tre frågeställningar utformats: Hur definieras begreppet trygghet vid inskolning, Hur arbetar förskollärare med att skapa anknytning vid inskolning samt Vilka utmaningar och möjligheter identifieras vid skapandet av trygghet för barn vid inskolning. Frågeställningarna utformades på ett sådant sätt för att kunna ta reda på hur förskollärare ser på trygghet, anknytning, utmaningar och möjligheter, samt om de använder olika strategier i arbetet för att skapa trygghet vid inskolning. Bowlbys (2010) anknytningsteori har använts tillsammans med begrepp som tillhör teorin, samt begrepp som kan relateras till förskolans verksamhet. Det har gjorts för att kunna analysera resultatet ur ett helhetsperspektiv, där delar av resultatet har valts ut som ansetts viktiga för att kunna få fram förskollärarnas olika tankar och uppfattningar om studiens valda forskningsområde. Studien byggdes på en kvalitativ ansats där semistrukturerade intervjuer har genomförts med fyra förskollärare i en kommun från olika förskolor. Det var för att ta reda på hur förskollärarna ser på trygghetsskapandet under inskolningstiden i olika verksamheter. I resultatet framkom det att förskollärarna har en gemensam syn på hur viktig roll tryggheten spelar under inskolningen. Resultatet visade även hur samverkan med vårdnadshavare kan vara avgörande för hur barnen kommer uppleva denna period. Vidare framkom det i resultatet även olika strategier förskollärarna använder sig av i skapandet av trygghet. Dessa olikheter som kommit fram i studien innefattar förskollärarnas olika arbetssätt och inskolningsmetoder samt hur de arbetar med anknytning till varje enskilt barn i verksamheten.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-91345
Date January 2020
CreatorsAndersson, Sofie, Sahlström, Malin
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP), Linnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0021 seconds