Return to search

Sjuksköterskors perspektiv på orsaker till hög arbetsbelastning inom slutenvården. : En litteraturstudie. / Nurses perspectives on the causes of high workload in the inpatient setting. : A literature review.

Bakgrund: I Sverige rådet det brist på verksamma sjuksköterskor i nästan hela landet. En av den främsta orsaken till att sjuksköterskor lämnar vårdyrket är den höga arbetsbelastningen. Genom att ha högre krav än vad resurser tillåter under en längre tidsperiod skapar det en ohälsosam arbetsbelastning. Syfte: Syftet med litteraturstudien är att belysa orsaker till hög arbetsbelastning från sjuksköterskors perspektiv inom slutenvården. Metod: Litteraturstudien är utformad enligt Polit och Becks (2017) nio steg. Databassökningar genomfördes i CINAHL och PsycINFO. Resultatet bygger på totalt tio artiklar, sex artiklar från CINAHL och fyra artiklar från PsycINFO. Artiklarna kvalitetsgranskades genom att använda av Polit och Becks (2017) granskningsmall. Resultat: I resultatet framkommer det tre kategorier; Bemanningsproblem, Problemlösning, avbrott, dokumentation och icke-patientrelaterade uppgifter och Vårdtyngd och patientantal. Slutsats: Resultatet i litteraturstudien visar att sjuksköterskor upplever att bemanningsproblem är en av de centrala anledningarna till den höga arbetsbelastningen. Bemanningsproblem medför även andra konsekvenser som också bidrar till den ökad arbetsbelastningen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-77827
Date January 2020
CreatorsAraucz, Natalia, Stålbro, Victoria
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf, application/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, info:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds