Return to search

What do British accountants think of the accounting and financial harmonisation which applies to listed companies in the EU?

Abstract Under de senaste decennierna har den finansiella globaliseringen ökat, vilket har lett till ekonomiska och politiska förändringar, samt en ökad global konkurrens. Dessa förändringar har i sin tur lett till ett större krav på hög kvalitet av bokföringsprinciper. Då olikheter inom exempelvis legala, politiska, ekonomiska och kulturella faktorer har lett till utvecklandet av olika bokförings principer i olika länder, kan det i nuläget vara svårt för investerare och externa aktörer att förstå och bedöma finansiella rapporter länder emellan. Således hade det underlättat med gemensamma bestämmelser av bokföringsprinciper, vilket hade ökat jämförbarheten, relevansen samt trovärdigheten av företag som verkar inom samma marknad men är baserade i olika länder. Eftersom ett av Europeiska Unionens mål är att främja en enda gemensam marknad, vilket görs genom att harmonisera lagarna medlemsstaterna emellan, så har EU även introducerat en harmonisering av bokföringslagar. Harmonisering av redovisningssystemen är nödvändigt för att uppnå en enda gemensam marknad inom EU. Arbetet mot en harmonisering av redovisningssystemen startade redan i slutet av 50-talet när EU bildades, men är fortfarande inte helt utvecklat. Syftet med denna uppsats är att beskriva vad brittiska revisorer tycker om den finansiella harmoniseringen av redovisningsprinciper. Målsättningen är att utifrån denna undersökning kunna svara på huruvida harmoniseringen är fördelaktig för börsnoterade företag i Storbritannien, enligt revisorers åsikt. Studien har bedrivits med en kvalitativ uppläggning. Efter att ha studerat befintliga teorier och information på området, genomfördes en empirisk undersökning genom omfattande intervjuer via telefon med två revisorer i Storbritannien. Utifrån vår undersökning kom vi fram till att våra två respondenter över lag har en positiv inställning till harmoniseringen samt att de anser harmoniseringen vara fördelaktig för börsnoterade företag i Storbritannien, men att implementeringen av de standardiserade redovisningsprinciperna är förknippad med ett flertal svårigheter, framför allt en hög kostnad.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hh-16061
Date January 2011
CreatorsMehanna, Marianne, Pettersson, Rebecca
PublisherHögskolan i Halmstad, Sektionen för ekonomi och teknik (SET), Högskolan i Halmstad, Sektionen för ekonomi och teknik (SET)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageEnglish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds