Return to search

Tolkning av kvalitetsarbete i fritidshem : En kvalitativ studie om lärare i fritidshems tolkningar av kvalitetsarbete i förhållande till styrdokumenten / Interpretation of quality work in leisure-time centres : A qualitative study about leisure-time teachers’ interpretations about quality work in relation to stearing documents

Syftet med studien är att ge en fördjupad förståelse av lärare i fritidshems tolkningar av innebörden samt bedrivandet av kvalitetsarbetet i fritidshemmen i förhållande till styrdokumentens definition av kvalitetsarbete. De tre frågeställningar som studien utgår ifrån är: Hur tolkar lärare i fritidshem innebörden av kvalitetsarbete i fritidshemmet? Hur uppfattar lärare i fritidshem att kvalitetsarbete ska bedrivas i fritidshemmet? Hur skiljer sig lärarna i fritidshems tolkningar av kvalitetsarbete från styrdokumentens definition av kvalitetsarbete? Med stöd av ett fenomenografiskt perspektiv och en kvalitativ metodansats har semistrukturerade intervjuer genomförts med fem utbildade lärare i fritidshem för att samla empiri. Den insamlade datan har senare transkriberats för att enklare identifiera mönster och skapa en uppfattning om lärarna i fritidshems tolkningar av kvalitetsarbete. Resultatet och analysen visar att samtliga lärare i fritidshem delar flera uppfattningar om kvalitetsarbetets innebörd som exempelvis planering, dokumentation, aktiviteter samt mål baserade utifrån läroplanen. Däremot lyfts aspekter som analys, utveckling och uppföljning inte i samma utsträckning vid intervjuerna även om de är lika väsentliga för kvalitetsarbetet enligt Skolverket (2014). Hur lärarna i fritidshem bedriver kvalitetsarbete ser olika ut även om vissa element i verksamheterna liknar varandra. Exempelvis genomför alla digital dokumentation men de använder olika plattformar för att göra det. Den avgörande faktorn i hur kvalitetsarbete bedrivs bottnar i resurser och förutsättningar, främst i form av tid, utbildad personal och fördelningen av antal elever per lärare.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-104967
Date January 2021
CreatorsMeryn, Joakim, Celander Fält, Ronja
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP), Linnéuniversitetet, Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0033 seconds