Return to search

Högläsning i förskolan : En språkutvecklande aktivitet för alla barn? / Read-alouds in preeschool : A language development activity for all children?

Studiens syfte var att undersöka förskollärares användning av högläsning som språkutveck- lande verktyg med barn i förskolan. Användningen av högläsning undersöktes i relation till vilken åldersgrupp förskollärarna arbetade med, för att kunna jämföra eventuella skillnader. Studiens genomförande grundade sig i en kvantitativ metod och data samlades in med hjälp av enkäter. Enkäterna skickades ut till förskollärare runt om i landet via deras rektorer. Sammanlagt inkom 41 svar; 25 från förskollärare som arbetar med barn i åldern ett till tre år och 16 från förskollärare som arbetar med barn i åldern fyra till sex år. Resultatet visade att högläsning är en vanligt förekommande aktivitet på de flesta av de undersökta förskolorna. Dock förekommer det något oftare med de yngre barnen. Högläsning som språkutvecklande aktivitet visade sig också vara vanligt och förekom i ungefär samma grad bland båda åldersgrupperna. Resultatet visade också att högläsning används på flera olika sätt som språkutvecklande verktyg där både skillnader och likheter i arbetssätt mellan åldersgrupperna förekommer.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:ltu-85325
Date January 2021
CreatorsNordh, Sara, Lundmark, Julia
PublisherLuleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0151 seconds