Return to search

Främjande faktorer för barns språk- och kommunikationsutveckling : en studie kring högläsning i förskolan. / Promoting factors for children´s language and communication development : a study of reading aloud in preschool.

Inledning: Förskollärare har stor påverkan på barns språk- och kommunikationsutveckling. Språket används för att kommunicera med andra människor och är ett av våra främsta hjälpmedel för att ta oss framåt i samhället. Därför är det också viktigt att språket hela tiden utvecklas. Barn spenderar större delen av sin vardag i förskolans verksamhet, därmed har förskollärare en viktig roll i barns språkutveckling. För att främja barns språk finns det olika arbetssätt att använda sig av, bland annat högläsning. Studier visar att högläsning har stor påverkan på språkutvecklingen och av den anledningen beskrivs högläsningssituationer som viktiga att lägga fokus på.Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur förskollärare främjar barns språk- och kommuni-kationsutveckling i förskolan. Hur arbetar förskollärare med språk i förskolan? Kan förskollärare med hjälp av högläsning bidra till barns språkutveckling?Metod: För att besvara syftet används en kvalitativ metod, där undersökningen genomförs med hjälp av en semistrukturerad intervju. Sammanlagt utförs sex intervjuer, på två olika förskolor – på västkusten i Sverige. Samtliga deltagare skyddas av de fyra etiska principerna.Resultat: Resultatet av undersökningen visar att nästintill alla deltagande förskollärare använde sig av högläsning i verksamheten dagligen, som ett främjande arbetssätt för barns språk-utveckling. Samtliga förskollärare var eniga om att de lägger stor vikt vid högläsnings-situationer, såväl spontana som planerade. Utöver högläsningen använde de sig också av främjande aktiviteter såsom rim och ramsor, sånger, gåtor och vitsar.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hb-12885
Date January 2017
CreatorsHavagård, Felicia, Herrlund, Johanna
PublisherHögskolan i Borås, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT, Högskolan i Borås, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0061 seconds