Return to search

Integrering av bild i teoretiska ämnen : En studie gällande lärarens användning av bild i den teoretiska undervisningen i år 1-3 / Art integration in theoretical subjects. : A study regarding the teacher's use of art in the theoretical education in primary school.

Bilder har under en lång tid använts som ett verktyg att uttycka våra känslor, tankar och åsikter, och även som ett verktyg till att förstå oss själva och samtidigt skapa en förståelse för vår omvärld och den information vi tar del av. Tidigare forskning har visat att bilder förstärker kunskap och gör informationen mer begriplig samt att bildintegrering i undervisningen medför kreativitet och ökad motivation hos elever. Bilder har även använts som ett uttrycksmedel till att beskriva känslor och tankar. Syftet med denna undersökning var att ta reda på om det sker en integrering av bild i de teoretiska ämnena på lågstadiet och hur den gör det, samt vilka skäl det finns för att integrera bilden. Detta undersöktes genom intervjuer med lärare på lågstadiet. Resultatet från intervjuerna har visat att det sker en integration mellan bild och de teoretiska ämnena. De intervjuade lärarna lyfter även fram olika metoder för hur bilden kan integreras i undervisningen samt vilka fördelar denna integration resulterar i. Exempelvis att bilden kan användas som ett uttycksmedel till att beskriva känslor och tankar men även till att förstärka och tydliggöra kunskap i ett annat ämne. Bildintegreringen leder till variation i undervisningen och en balans mellan teori och praktik, samtidigt som detta gör att eleverna blir mer engagerade och kreativa. De intervjuade lärarna menar att det praktiska arbetet i undervisningen väcker elevernas lust och nyfikenhet vilket i sin tur leder till lärande. Bildintegreringen i undervisningen kan definieras som bild som ett redskap för lärande i ett annat ämne, men även som bilden egenvärde och betydelse för människan. Båda definitionerna anses som fördel för lärande och som prioriteras av de intervjuade lärarna i denna undersökning. Om lärare har brist på kunskap om bildens positiva effekter kommer detta förmodligen inte att användas i undervisningen. Därför krävs det att fler lärare får kunskap om de estetiska ämnenas styrkor då detta kan leda till att bilden används mer i undervisningen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hig-24186
Date January 2017
CreatorsHajo, Ster, Wannberg, Louise
PublisherHögskolan i Gävle, Avdelningen för utbildningsvetenskap, Högskolan i Gävle, Avdelningen för utbildningsvetenskap
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0027 seconds