Return to search

Platsens unika försättningar för integration : Studie om integrationsstrategier och dess implementering i Karlstad kommun / The locations unique conditions for integration : Study on integration strategies and its implementation in Karlstad municipality

Integration är ett mångfacetterat begrepp och kan behandlas ur flera perspektiv. Syftet med uppsatsen är att undersöka hur Karlstad implementerar integrationsstrategier inom fysisk planering och hur Karlstad kommun förhåller sig till den unika platsens förutsättningar. Utifrån studiens empiriska och teoretiska material ska vi undersöka hur samhällsplanerare arbetar i Karlstad kommun för att främja för en integrerad stad inom fysisk planering och integrationsstrategiers implementering. Denna studie har genomförts genom en kvalitativ intervjumetod. Frågeställningar och syfte ska grundas på litteratur och dokument med utgångspunkt av integration. Datainsamling skedde via en intervju på stadsbyggnadskontoret i Karlstad med samhällsplanerare från Karlstad kommun. Tolkningen av integration belystes av en ”mix” inom den fysiska planeringen. Detta innebär att man planerar för att uppnå en blandad befolkning i Karlstads olika stadsdelar. Detta skulle genomföras med exempelvis en tydligare struktur på bostadstyper och att utveckla de befintliga bostadsområdena. Komplexiteten inom samhällsplanerarens roll för ett integrerat samhälle tydliggjordes där det fria valet av skola, etnicitet och socioekonomiska synvinklar problematiserar integration inom samhällsplanering. Avslutningsvis kan man dra slutsatsen att studiens material visar att integration alltid finns med i planarbeten men möjligtvis inte i den mån den bör tas, då det ställs allt mer krav på fysiska planerings utformningen av det offentliga rummet. Karlstad kommun tar integrationsproblematiken som ett stigande problem i samhällsplaneringens arbete. Samtidigt är det en väldigt begränsad sektor då kommunen inte har full styrning över vilken typ av bostad som byggs, men även vart människor väljer att bosätta sig. Därav är implementeringen av integration problematiskt på grund av målkonflikter mellan aktörer och människors fria vilja för bosättning.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-67850
Date January 2018
CreatorsSkommargård, Johan, Persson, Alexander
PublisherKarlstads universitet, Institutionen för geografi, medier och kommunikation (from 2013), Karlstads universitet, Institutionen för geografi, medier och kommunikation (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds