Return to search

Läsförståelse och läsmotivation. : En litteraturstudie om hur lärare kan arbeta för att utveckla elevers läsförståelse och läsmotivation i årskurs 1-3.

Läsförståelse är en central och viktig i del i skolans alla ämnen och det behövs för att fungera väl i dagens samhälle. Vi har därför undersökt hur lärare kan arbeta för att främja en god läsförståelse och läsmotivation. Syftet med litteraturstudien är att analysera vad forskning belyser kring hur elevers läsförståelse kan utvecklas i klassrummet, samt vilken betydelse motivationen har för elevers läsförståelse i årskurs 1-3. Följande frågeställningar besvaras i resultatet: -  Hur kan lärare utveckla elevers läsförståelse i svenskundervisningen? -  Hur kan läraren påverka elevernas läsmotivation? Vårt undersökningsmaterial innefattar både nationell och internationell forskning och olika publikationer så som doktorsavhandlingar och vetenskapliga artiklar. Vi satte upp kriterier för våra val av källor och utgick sedan från dem i våra sökningar.  I denna studie görs kopplingar mellan våra källor och det sociokulturella perspektivet. Resultatet visar att läraren spelar en stor roll i utvecklingen av elevers läsförståelse och läsmotivation genom flera faktorer. Slutsatsen är att läsförståelse kan utvecklas genom gemensam läsning, planering, samtal och motivation där läraren spelar en stor roll i form av planering och modellering.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hj-36386
Date January 2017
CreatorsPetersson, Malin, Fräjdin, Evelina
PublisherHögskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, HLK, CHILD, Högskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, HLK, CHILD
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0018 seconds