Return to search

Implementering av miljöpolicy i transportföretag / Implementation of corporate environmental policy in swedish transport companies

Bakgrund: Idag stiger medeltemperaturen på jorden snabbare än normalt, bland annat på grund av mänsklig aktivitet. På global nivå och nationell nivå finns både mål och lagar inriktade på att minska miljöpåverkan. På företagsnivå används hållbarhetspolicy eller miljöpolicy vilket är en deklaration över företagets ambitioner för miljöarbete som innehåller företagets mål för minskad miljöpåverkan och det kan även innehålla riktlinjer eller övergripande strategi för att minska miljöpåverkan. Transporter står för en stor del av mänskliga utsläpp och det är en av få branscher vars miljöpåverkan inte minskat under de senaste 20–30 åren. På grund av detta är transportföretag intressanta att undersöka. Syfte: Det första syftet med uppsatsen är att identifiera vad som inkluderas i olika transportföretags miljöpolicies. Det andra syftet med uppsatsen är att identifiera hur olika transportföretag implementerar miljöpolicies. Slutliga syftet är att undersöka vilka metoder som företagen använder i praktiken för att minska sin miljöpåverkan. Metod: Studien är av kvalitativ art. Fyra transportföretag har undersökts genom semistrukturerade intervjuer och datainsamling från hemsidor. Studien använder positivistiskt synsätt och deduktivt angreppssätt. Slutsats: Deltagande företag har alla en miljöpolicy men innehållet skiljer sig inom vissa aspekter beroende på företagens storlek och ambitionsnivå. I grunden är företagens policies liknande varandra men implementeringen skiljer sig också enligt ambitionsnivå och storlek. Mätningen är liknande i alla företag men deras motivering kan vara mer ekonomiska, mer på grund av tryck från intressenter eller mer för att nå miljömål. Metoderna som används för att minska miljöpåverkan beror på företagets situation då centraliseringsgraden påverkar hur mycket kontroll företaget har över sin miljöpåverkan och verksamhetsinriktningen påverkar hur leveranserna utförs.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-65246
Date January 2017
CreatorsDelén, Andreas, Mojancevski, Markus, Rosvall, Hampus
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO), Linnéuniversitetet, Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO), Linnéuniversitetet, Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0021 seconds