Return to search

Vetenskaplig grund för äldre elever? : Specialpedagogisk forskning inom ämnet matematik för elever i gymnasieåldern (16-22 år) / Scientific Basis for Older Students? : Special Educational Research in Mathematics for Students in Upper Secondary School (16-22 years old)

I det här examensarbetet undersöks vilken specialpedagogisk forskning som finns i matematik för elever i gymnasieåldern via en systematisk litteraturstudie. Granskningen av empirin har skett med hjälp av en komparativ kunskapskritisk analys som har besvarat frågeställningar om bland annat vilket innehåll och vilken metod som använts i de granskade studierna. Empirin består av tolv internationella studier som uppfyllde de sökkriterier som valts för arbetet. Resultatet visar på att ingen svensk forskning bedrivs inom området och att den vanligaste undersökningsmetoden för de internationella arbetena var intervention. Interventionerna har riktats in mot olika områden av matematik såsom algebra, geometri, procent och bråk. Eleverna blev hjälpta av virtuella och konkreta hjälpmedel samt av grafiska organisatörer och modell-rita-strategin. Några av interventionerna undersökte istället om konkreta hjälpmedel, mentometerknappar och svarskort, kunde öka elevernas lärande genom att de blev mer delaktiga och motiverade. De studier som inte intresserade sig för interventioner granskade vilka fel eleverna gjorde och vilka matematikkurser samt program elever med inlärningsstörning (learning disability) 1 valde att gå. Det framkom att elever gör fel för att de har en permanent förståelse av bråk, men blev hjälpta av att få bråk presenterade som areamodeller. Elever i behov av stöd gick färre matematikkurser på sekundär nivå och de valde att gå program som inte innehöll någon större mängd matematik. Det visade sig också att vissa icke-kärnämneskurser kunde förbättra elevernas prestation i matematik. Det framkom även att eleverna i större utsträckning än andra elever inte fullföljde sina studier på sekundär nivå.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:liu-157611
Date January 2019
CreatorsJohansson, Bodil
PublisherLinköpings universitet, Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet, Utbildningsvetenskap
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0025 seconds