Return to search

Motivation- en framgångsfaktor i ämnet samhällskunskap : Hur motiveras elever till att utveckla kunskap inom ämnet samhällskunskap? / Motivation- a significant factor for pupils' motivation in citizenship education : How to motivate pupils' to develop knowledge in citizenship education?

Samhällskunskap är ett betydelsefullt ämne för vårt samhälle idag och för vår fortsatta samhällsutveckling. Ifall de elever som undervisas i ämnet inte blir motiverade kan det leda till negativa konsekvenser för samhällsutvecklingen. Syftet med litteraturstudien är att undersöka vad forskning belyser som betydelsefullt för elevers motivation i samhällskunskap. Studien har sin utgångspunkt i ett svenskt skolperspektiv i skolåren 4–6. Resultatet av litteraturstudien visar, efter att noga analyserat de texter som ligger till grund för textanalysen, att det finns flertalet element med positiv effekt på elevers motivation i samhällskunskap för elever i årskurserna 4–6 i den svenska grundskolan. Det har även framkommit vilka negativa faktorer det finns och vad som kan göra att eleverna blir omotiverade i samhällskunskap. Litteraturstudien har sin grund i två motivationsteorier, den sociokulturella samt den behavioristiska, där den sociokulturella har sin kärna i att motivation framkommer genom lärande med andra medan den behavioristiska teoribildningen, till stor del handlar om att elever blir motiverade av belöningar och bestraffningar. Studien bygger på en teoretisk kvalitativ textanalys, med ett metaetnografiskt perspektiv och ett hermeneutiskt perspektiv som utgångspunkt tillsammans med redskapet färgkodning.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hj-43498
Date January 2019
CreatorsBylander, Jennie, Johansson, Mathilda
PublisherHögskolan i Jönköping, Högskolan för lärande och kommunikation, Högskolan i Jönköping, Högskolan för lärande och kommunikation
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0621 seconds