Return to search

Sjuksköterskors följsamhet till användning av personlig skyddsutrustning : En litteraturstudie / Nurses´compliance with the use of personal protective equipment : A literature study.

Introduktion/Bakgrund: I Sverige drabbas omkring 110 000 patienter årligen av vårdskador där vårdrelaterade infektioner räknas som en vårdskada. Patienter enligt patientsäkerhetslagen ska skyddas mot vårdskador. Det primära målet för vården är att reducera lidande. Följsamhet till riktlinjer för handhygien och användning av personlig skyddsutrustning är bland de viktigaste åtgärderna för att förhindra vårdrelaterade infektioner och smittspridning inom hälso- och sjukvården. Forskningsområde kompetens och professionsutveckling inom omvårdnad. Syfte: Syftet med studien var att identifiera faktorer som påverkar sjuksköterskors följsamhet till användning av personlig skyddsutrustning. Metod: Denna litteraturstudie är metodiskt genomförd enligt Polit och Beck (2017) nio steg. Databassökningarna genomfördes i CINAHL, PubMed och PsycInfo. Sammanställningen i resultatet bestod av 12 artiklar innehållande 6 kvalitativa och 4 kvantitativa artiklar samt 2 artiklar av mixad metod. Resultat: Faktorer som påverkade följsamheten till användning av personlig skyddsutrustning var; individuella faktorer, kunskapsnivå, utbildning, tillgång till utrustning, material, säkerhetskultur och tidsbrist. Slutsats: Flera faktorer kan påverka sjuksköterskors följsamhet till användning av personlig skyddsutrustning. Kontinuerlig utbildning och praktisk träning av användning till personlig skyddsutrustning ger en högre följsamhet. För att uppnå en högre kunskapsnivå krävs engagemang, ansvarstagande och ett gott samarbete från alla yrkesprofessioner inom hälso- och sjukvård.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-84166
Date January 2021
CreatorsRodriguez, René, Jenny, Johansson
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0024 seconds