Return to search

Andraspråksinlärning i en förstaspråkskontext : En kunskapsöversikt på vetenskaplig grund / Second Language Learning in a First Language Context

Syftet med denna kunskapsöversikt har varit att undersöka vad forskning säger om andraspråksinlärning i en förstaspråkskontext genom att besvara frågeställningen: Hur kan lärare utforma undervisningen inom de samhällsorienterande ämnena så att andraspråkselever ges möjlighet att utvecklas utifrån sina språkliga förutsättningar och behov? Kunskapsöversikten är baserad på vetenskaplig forskning och vi har funnit relevanta källor genom ämnesrelaterade sökningar i olika databaser. Kunskapsöversiktens resultat visar att det finns tydliga och väl underbyggda argument så som att modersmålet kan vara ett stöd vid inlärningen av ett andraspråk samt att interaktion mellan första- och andraspråkstalare gynnar språkutveckling. Kunskapsöversikten lyfter fram språkliga svårigheter och forskning visar ett starkt samband mellan andraspråkselevers språkbehärskning och utvecklandet av ämneskunskaper. Slutligen blir utformningen av undervisningen i de samhällsorienterande ämnena och lärarens kunskap om andraspråksinlärning samt stöttning avgörande för elevens språk- och kunskapsutveckling.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mau-39236
Date January 2020
CreatorsEngdahl Krajnc, Elin, Pagon Elmstedt, Josefin
PublisherMalmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle (LS), Malmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle (LS)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0024 seconds